Общинският съветник от “Демократична България в Столичния общински съвет Марта

...
Общинският съветник от “Демократична България в Столичния общински съвет Марта
Коментари Харесай

Отменете новогодишната заря и дарете парите за благотворителност

Общинският консултант от “Демократична България ” в Столичния общински съвет Марта Георгиева в отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова изиска новогодишната заря в София да бъде анулирана, а парите да се дадат за щедрост. Тя показва, че шумът, гърмежите и отделянето на доста фини прахови частици нанасян тежки провали върху здравето и душeвността на деца и домашни любимци.

 

Ето пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Марта Георгиева - общински консултант в Столичен общински съвет

 

Уважаема г-жо кмет,

От доста години жители и цивилен организации се пробват да привлекат публичното внимание към нещастията, злополуките, напрежението и контузиите, които провокират гръмките пиротехнически произведения върху хора и животни, като най-уязвими са децата с разстройства от аутистичния набор и разстройства в развиването.

Опасни за здравето, с изключение на неочаквания мощен звук, са и отделяните фини прахови частици, които в допълнение замърсяват отровния въздух в София.

През 2016 -2017 година в качеството си на столичен общински консултант направих оферти за смяна в Наредбата за публичния ред, забраняваща частните зари. Тогава тази концепция беше отхвърлена без даже да се разиска от ръководещото болшинство в общинския съвет.

Обнадеждаващо е, че с течение на годините и други общински съветници от разнообразни политически сили започнаха с отправяне на апели в обществените мрежи, а в следствие стигнаха и до предприемане на дейности (в качеството си на членове на законодателен орган) за въвеждане на ограничавания за потребление на пиротехника.

Председателят на общинския съвет дори припозна промените и допълненията в Наредбата за публичния ред, които изготвихме в работна група с цялостен консенсус, за самодейност на ГЕРБ-СДС.  Факт, който аз поздравявам, защото демонстрира воля за приемането им от болшинството в общинския съвет.

Тези промени сега са оповестени за публично разискване https://www.sofia.bg/en/web/guest/ordinance-public-order и ще влязат мощ след приемането им през новата година.

Въпреки моите настоявания, не беше реализирано единодушие тези промени да се отнасят и до Новогодишната нощ, защото сътрудниците общински съветници и представителите на контролните органи се притесняваха, че такива текстове, изискващи особено позволение за приложимост на пиратки и фойерверки на 31.12. против 1.01., ще бъдат неефективни и непостижими за надзор.

Към днешна дата, споделям с вас убеждението си, че публичните настройки са доста по-напредничави: хората от разнообразни столични квартали споделят, че по време на Коледните тържества гърмежите тази година са били доста по-малко от нормалните за интервала.

Също по този начин, община Стара Загора даде образец, признат с голямо публично утвърждение, отказвайки се от зарята за Нова година и дарявайки спестените средства за щедрост. Кметът на Стара Загора не се ограничи единствено с апели към обществеността за празнуване без фойерверки и пиратки, само че и причисли общината като институция към акцията на гражданските организации.

Убедена съм, че Столична община следва да е на висотата на публичните упования, че дори и да стига по-далеч като дава образец и основава просвета на държание.

В този смисъл, Ви приканвам да последвате кмета на Стара Загора и да не вършиме общинска заря в Новогодишната нощ. Заради уязвимите хора и животни в нашия град.

Вместо да ускоряват болките на сензитивните към звук деца, средствата за пиротехника биха могли да бъдат дарени за тяхното богатство.

Нещо повече, като кмет на  София, Вие бихте могли да възприемете образеца на развитите европейски градове и да възбраните шумните и рискови частни зари, в това число и за запазване на скъпите исторически здания от пожари. Такава самодейност за възбрана на гърмежи в новогодишната нощ е осъществена към този момент от кметовете в Добрич, Ловеч, Кресна и други български градове.

Надявам се София да се потвърди като почтена европейска столица, демонстрираща цивилизованост и грижа за своите жители и споделящите градската среда с нас живи същества.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР