Общинският съветник от Демократична България“ в Нова Загора Кремена Петрова

...
Общинският съветник от Демократична България“ в Нова Загора Кремена Петрова
Коментари Харесай

Застрашена е историческата гара в Нова Загора

Общинският консултант от „ Демократична България “ в Нова Загора Кремена Петрова поде с нова мощ самодейността за запазването на историческата постройка на жп гарата в града. Тя се срещна през вчерашния ден със служебния министър на културата Велислав Минеков, с цел да го запознае с проектите за разрушаването ѝ.

Действията на Кремена Петрова са в отговор на желанието на общината да построи напълно нова постройка на мястото на съществуващата от 1918 година Това е една от първите гари в страната, с присъщия за архитектурата по това време образ. Конструкцията е постоянна, само че се нуждае от главен ремонт. За страдание в последните години постройката не е поддържана и покривът е протекъл.

„ Настоящото окаяно положение на гарата е резултат от безхаберие и неглижиране на проблемите, само че и знак за отношението на локалната власт към значими за историята на града и общината здания, които носят духа на разнообразни столетия “, се споделя в намерено писмо по казуса.

„ От няколко години тематиката е във фокуса на публичното внимание. Имаше подписки и даже анкета. Какво сподели тя, по този начин и не стана ясно, тъй като транспарантното ръководство и действителният контакт с хората са непостижими величини за локалната изпълнителна власт от ГЕРБ “, написа Кремена Петрова.

Настоящата гара се вписва стилистично и в цялостната среда на предгаровия площад с близките сгради. Тя не е монумент на културата, само че е задвижена процедура да стане подобен. Сега на нейно място се планува да бъде издигната напълно нова постройка, която няма общо с архитектурния образ на гарата. Проектът е за 2.7 млн. лв. и ще се извършва от ВДХ АД, която е правоприемник на „ Водстрой 98 “, свързвана с Делян Пеевски.

Министър Минеков пое ангажимент да осведоми за проблема министрите на превоза и на районното развиване, защото постройката попада в активите на НКЖИ, а бъдещият ремонт се извършва по стратегия на Министерство на регионалното развитие за цялостна реорганизация на железопътното трасе. 

„ Защо с европейски пари ще разрушавам, а няма да съграждаме? Този ли е методът да бъдат усвоявани еврофондовете? И в името на какво се прави това? Не, новото предложение няма по какъв начин да бъде по-добрият избор, само и единствено тъй като е ново “, се споделя още в отвореното писмо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР