Общинският съветник Илко Стоянов днес подаде оставка след яловата сесия

...
Общинският съветник Илко Стоянов днес подаде оставка след яловата сесия
Коментари Харесай

Общински съветник подаде оставка след „яловата” сесия за съдбата на разкопките край Благоевград


Общинският консултант Илко Стоянов през днешния ден подаде оставка след „ яловата ” сесия на ОбС-Благоевград, която не позволи жителите на регионалния град да изразят мнението си за ориста на разкопките и преминаващата през тях автомагистрала „ Струма ”, съобщи на кореспондентът на БГНЕС в града.

Както информирахме, на провелата се предишния петък изключителна сесия болшинството от съветниците, гласувайки „ въздържал ” се, отхвърлиха предлагането за осъществяване допитване до жителите на Благоевград по отношение на ориста на разкопките, за които се счита, че са на селището „ Скаптопара ”. С това си решение ОбС-Благоевград на процедура остави противоречивия въпрос в ръцете на експертите и държавното управление.

„ Днес подадох заявление за преустановяване на пълномощията ми като общински консултант от Общински съвет - Благоевград. Бих желал категорично да Ви поясня, че това не е "оставка", а преустановяване на присъединяване ми в един злепоставен съгласно мен орган на локално самоуправление, след отхвърли на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на директно ръководство на жителите, било то референдум или общо заседание на популацията.

Също по този начин желая категорично да отбележа, че в съответния случай не се касае до това какво е моето персонално мнение и дали съм за опазване на "разкопките" на място или продължение на построяването на автомагистралата по същото трасе. Не това е значимото в тази ситуация, а кардиналното отношение на така наречен „ политически хайлайф ” към елементарните поданици в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат сподели, че е откъснат от естествената си среда - жителите на община Благоевград. За пръв път от доста години в Благоевград се появи социална сила, която можеше да бъде употребена освен за съответния мотив – запазването на хипотетичния древен град Скаптопара, а на първо място като основа за основаването на разговор сред локалната власт и гражданското общество. Такъв разговор би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници решиха, че са „ политическия хайлайф ”, който не се нуждае от помощта на елементарния гласоподавател, а моето мнение беше тъкмо противоположното, обществено заявих, че общинският съвет е привършен и ненужен орган. Да бъда общински консултант в никакъв случай не е било самоцел за мен. Точно противоположното, на безусловно кардинална основа, постоянно съм защитавал публичния интерес и съм отстоявал личното си мнение. Не настоявам, че това мнение всякога е било вярно, само че настоявам, че постоянно е било МОЕТО, а не на някой различен, пуснато по вертикалата или контрактувано в задкулисие. Считам че в границите на една поредна и почтена политика към гласоподавателите, думите следва да се поддържат и от съответни дейности, заради което приключвам присъединяване си в ръководството на община Благоевград. Това няма да промени доброжелателното ми отношение или критичността ми към локалната власт, само че към този момент ще го върша като елементарен жител на общината.

И алегорично, и политически насочих обръщение за това, че гласът на хората не е задоволително скъп. Аз, с огромно облекчение мога да заявя, че към този момент няма да продължа да практикувам пълномощията на общински консултант, тъй като този орган загуби пълномощията си от дълго време и подцени всички форми на директна народна власт.

Държа да отбележа още нещо, през днешния ден напущам ръководството на града, само че не и политиката, тъй като тя е единственият метод да работиш за хората и смяната. Въпросът бе в една идея, която беше дефинирана. Надявам се, че моето отдръпване да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.

Накрая бих желал да кажа, че Благоевград не е този хубав и цялостен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И въпреки, че от локалната власт се правят доста неща за хубостта му, все по-осезаемо, от ден дневно се усеща неналичието на наличие, неналичието на сила в него. Промяната, няма да пристигна извън или отвисоко, тя може и е в обвързване на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му пристигна времето, те да създадат своя избор по подобен метод, че да зададат на първо място нова посока и нова сила за Благоевград ”, гласят претекстовете на съветника Илко Стоянов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР