Общинският съвет във Велико Търново поряза инвестиционното намерение на софийската

...
Общинският съвет във Велико Търново поряза инвестиционното намерение на софийската
Коментари Харесай

Велико Търново спря строежа на 30 баровски къщи в борова гора

Общинският съвет във Велико Търново поряза капиталовото желание на софийската компания „ Риъл естейт ентърпрайсис” АД да построи 30 първокласни къщи в борова гора над кв. „ Картала”.

На изключително съвещание на комисия към Общински съвет, включваща представители на всички политически партии и такива на гражданското общество, ръководителят Венцислав Спирдонов и основният проектант на града Николай Малаков първи се оповестиха против плана за столичната компания, поискала промени в Общия организационен проект, заяви „ Борба”.

Колегите им имаха единодушие по тематиката и точката мина без различия. След като общинарите попариха желанието на строителя, беше потушено и недоволството на живущите в квартала, които на собствен ред бяха подготвени да провеждат огромни митинги.

Казусът датира от две години, а софийската компания към този момент е изразявала желание да съди общината за пропуснати изгоди и имуществени вреди, защото е притежател на 38 дка в боровата гора, а няма зелена светлина за градеж.

Теренът е извънредно вкусен, поради панорамната панорама и свежия и чист въздух в регион. Парцелът обаче съставлява „ горски парк в територии с изключително териториално-устройствена отбрана “, а самодейността за смяна на статута е прекомерно деликатна и сензитивна тематика за живущите наоколо, които в продължение на години се бориха против застрояване в широколистните гори, добити посредством скандални заменки в предишното.

Становището на Регионалната ревизия по околна среда и води във Велико Търново е, че парцелът не попада в предпазена зона и в мрежата на „ Натура 2000 “.

Ако компанията успее да осъди общината или локалния парламент даде позитивно решение за плана, височината на къщите в региона не би трябвало да надвишава 10 м, а плътността на застрояването би трябвало да е ниска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР