Общинският съвет (ОбС) прие бюджета на Община Мездра за 2023

...
Общинският съвет (ОбС) прие бюджета на Община Мездра за 2023
Коментари Харесай

Общинският съвет прие Бюджет 2023 на Община Мездра

Общинският съвет (ОбС) одобри бюджета на Община Мездра за 2023 година Решението беше взето на постоянното месечно съвещание на локалния парламент със 17 гласа " за ", 1 " срещу " и 3 " въздържал се " от присъстващите в залата 21 съветници. Финансовата рамка на Бюджет 2023 е 33 162 020 лева. Това е с над 3,2 млн. лева повече спрямо първичния размер на миналогодишния бюджет и с почти 10 млн. лева повече от този за 2021 година
 
За финансиране на делегираните от страната действия са планувани средства в размер на 19 418 506 лева Очакваните доходи за локални действия са в размер на 13 743 514 лева, в т. ч. 1 646 500 лева данъчни доходи и 5 516 548 лева неданъчни доходи. " По отношение на личните доходи бюджетната прогноза е създадена при непроменени данъчни ставки по отношение на 2022 година на локалните налози и такси ", акцентира при представянето на Бюджет 2023 кметът Иван Аспарухов.
 
 Яна Нинова, предс. на Общ.съвет-Мездра и инж. Иван Аспарухов, кмет Яна Нинова, предс. на Общ.съвет-Мездра и инж. Иван Аспарухов, кмет Източник: Община Мездра
Държавният трансфер за локални действия е в размер 4 630 000 лева, в т. ч. обща изравнителна дотация - 2 229 700 лева, целева дотация за финансови разноски - 2 157 800 лева и зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 242 500 лева В разходната част на бюджета са заложени 359 766 лева за дофинансиране със средства от лични доходи на делегираните от страната действия, в т. ч. към 150 000 лева в сферите на образованието, културата, общественото обезпечаване и грижи. Със 150 000 лева ще бъдат подкрепени спортните клубове, с 35 000 лева - читалищата, а с до 25 200 лева - активността на Сдружение с нестопанска цел " В помощ на животните в Мездра ". Над 50 хиляди лева ще бъдат заделени за ограничение популацията на бездомните кучета.
 
Запазват се също размерите на еднократната финансова помощ на фамилиите при раждане на дете: 350 лева за всяко първо, 300 лева за всяко второ и 100 лева за всяко трето родено дете. Инвестиционната стратегия на Община Мездра за т. година е в размер на 5 159 271 лева В нея са включени повече от 90 обекта, една част от които към този момент са приключени, а осъществяването на други следва да стартира в най-скоро време.
 
 Яна Нинова, предс. на Общ.съвет-Мездра Яна Нинова, предс. на Общ.съвет-Мездра Източник: Община Мездра
Общински съвет одобри Отчета за касовото осъществяване на Бюджет 2022 в конкретизиран годишен проект по прихода и разхода в размер на 37 738 243 лева и Отчета за осъществяването на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) за м. година
Определен беше нов размер на главните трудови хонорари на кмета на община Мездра и на кметовете на кметства, считано от 01.08.2023 година
 
Община Мездра получи позволение да взе участие като сътрудник на Община Ефорие, окръг Констанца, Румъния в планово предложение по Програмата на Европейски Съюз за трансгранично съдействие Interreg VI-A Румъния-България 2021-2027, Приоритет 2: По-зелен район, Специфична цел 2.7. Подобряване на отбраната и опазването на природата, биологичното многообразие и екологосъобразната инфраструктура, в това число в градските региони, и понижаване на всички форми на замърсяване.
 
Приети бяха нов Устав на " МБАЛ - Мездра " ЕООД, Финансов доклад за второ тримесечие на 2023 година. на общинската болница и Отчет за второ тримесечие на т. година на " Екопроект " ООД - Враца, в което комерсиално сдружение Община Мездра има дялово присъединяване.
 
Във връзка с постъпило заявление от шефа на " МБАЛ - Мездра " ЕООД Светозар Луканов за закупуването на нов компютърен томограф (скенер) за потребностите на лечебното заведение, Общински съвет разпореди на шефа на сдружението да организира процедура по Закона за публичните поръчки за уточняване окончателната стойност на компютърния томограф, а делът на Община Мездра за неговото закупуване да бъде обезпечен от разнообразни приходоизточници, включително и финансови.
 
Общински съвет откри обществено оповестени правила за осъществяване на конкурс за избор на шеф и за възлагане ръководството на " Мездра-Автотранспорт-2003 " ЕООД за период от 3 години, откри процедура за осъществяване на състезанието, утвърди план на контракт за възлагане ръководството на общинското транспортно сдружение и назначи комисия за образуване и осъществяване на състезанието.
 
Местният парламент реши да бъде опусната еднократна финансова помощ в размер на 3 000 лева на почетния жител на общината Георги Митев, нужни му за интервенция на колянна става. Поради нараствания трафик на пътни транспортни средства (ППС) по отношение на построяването на скоростния път Мездра - Ботевград и нараствания риск за сигурността на придвижването, Общински съвет предлага на Областно пътно ръководство - Враца, скоростта на придвижване на ППС в обитаемоте места Горна Бешовица, Кален, Горна и Долна Кремена, Крета, Върбешница, Лик, Ребърково и Мездра да бъде понижена на 30 км/ч.
 
Във връзка със заявление от поданици на община Мездра за ограничаване на скоростта на камиони над 20 т., преминаващи през гр. Мездра и общината, Общински съвет разпореди на кмета на община Мездра да изготви и направи предложение, както и да обезпечи взаимоотношение с нужните институции, организации, министерства и ведомства, за слагане на изкуствени неравности на пътното платно, сигнализирани с пътен знак " А-13 " на ул. " Св. св. Кирил и Методий " в сектора от входа на гр. Мездра откъм гр. Роман, и слагане на пътни знаци за възбрана на скорост по-висока от 40 км/ч. в обитаемоте места, да разпореди изработката на ясни маркировки за пешеходни пътеки, слагане на съответните предупредителни знаци на кръстовищата и на местата за секване на пътното платно от пешеходци във въпросния сектор и да направи предложение и съгласува с КАТ обезпечаването на периодически надзор за съблюдаване на ограничаването за скоростта във входно-изходния сектор на гр. Мездра откъм гр. Роман.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР