Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на

...
Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на
Коментари Харесай

Букурещ реставрира Солаковия хан, станал убежище на Левски и Ботев

Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на Солаковия хан - историческа постройка, обвързвана с българската общественост. Решението беше взето на съвещание.

Става дума за план, ориентиран към обезпечаване, опазване и отбрана на историческия монумент на улица " Каля Мошилор " №134, заяви Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Общата му стойност е 8,2 милиона леи, а продължителността на осъществяването се прави оценка на 16 месеца. 

Консервационните работи ще стартират допустимо най-скоро. Солаковият хан е в листата на историческите монументи на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Строежът се смята за рисков, като се има поради, че е в първи клас на сеизмичен риск.

Точно преди година кметът на Букурещ Никушор Дан даде увещание, че работата по обезопасяването на постройката ще стартира скоро и че финансовите въпроси по отношение на отчуждаването са решени.

В Солаковия хан се е намирала онази мелница, в която са живели през 1869 година Ботев и Левски, когато Ботев написа, че приятелят му Левски има чудноват темперамент и все е радостен, все пее, макар студа, глада и мизерията.

Там е била и печатницата на Любен Каравелов, който е издавал вестниците " Свобода " и " Независимост ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР