Общинските съветници в Кричим гласуваха категорично несъгласие и възражение срещу

...
Общинските съветници в Кричим гласуваха категорично несъгласие и възражение срещу
Коментари Харесай

Кричим с остро възражение срещу намерение на екоминистерството

Общинските съветници в Кричим гласоподаваха изрично противоречие и несъгласие против готвена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров заповед, с която Министерство на околната среда и водите се кани да разгласи Бесапарски възвишения за предпазена зона и по този начин на практика да блокира освен частната самодейност в терени, които са частна благосъстоятелност, само че да спре развиването на града в посока север-запад и да отреже в зародиш голяма израелска инвестиция за фотоволтаичен парк на 2000 дка, се показва в прессъобщението на общината.

Кметът на Кричим Атанас Калчев е входирал несъгласие в Министерство на околната среда и водите с копие до премиера Бойко Борисов, което е гласувано с цялостно болшинство това от Общинския съвет. На 18 страници във Възражението стимулирано се излагат несъответствията и откровените нарушавания на законодателството в проектозаповедта на Емил Димитров

При това Община Кричим има координиран с Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив прелиминарен Проект на Общия си организационен проект с екооценка, предусещащ точно разширението на строителните граници на северозапад за жилищна зона. Ако проектозаповедта не се ревизира преди да влезе в действие, Ревизоро ще спре дълготрайното развиване на град Кричим, а Община и Общински съвет са безапелационни, че ще апелират по правосъден път акта.

Хората от града питат министър Емил Димитров по какъв начин едно разораване оказва негативно влияние върху популацията на предпазените типове?

Как пашата на домашни животни заплашва предпазените диви?

Къде е действителната параленост сред вредите и изгодите от въвеждането на готвената заповед?

Къде е анализът на полезността на съответните растителни и скотски типове за цялостното развиване на флората и фауната в Бесапарски възвишения?

Кричимци упорстват да се уточняват териториите, които ще попаднат във въпросната предпазена зона, тъй че да не блокират развиването на град Кричим. Те желаят и позволителен режим за действия, възможни за реализиране в предпазени зони.

***
Местността Бесапарски възвишения се простира в землищата на град Кричим и селата Куртово конаре, Ново село и Триводици. Част от тях са общински, друга - частна благосъстоятелност. Конфликтът е най-много в частта от заповедта, която обгръща урбанизирана територия от град Кричим, която е в строителните граници на града и в която са новия гробищен парк, съществуващата Производствена зона, настоящи селскостопански ферми за животни, обработваеми земи с овошки, градини, лозя

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР