Общинските съветници в Бургас одобриха искането на общинската администрация за

...
Общинските съветници в Бургас одобриха искането на общинската администрация за
Коментари Харесай

Бургас: Общинските съветници одобриха тегленето на кредит за детската болница

Общинските съветници в Бургас утвърдиха настояването на общинската администрация за изтеглянето на заем, който да подкрепи построяването и оборудването на Многопрофилната болница за интензивно лекуване на детски заболявания „ Св. Анастасия “, съобщи Българска телеграфна агенция. Средствата ще дадат опция за реализирането на първичната фаза на плана, стана ясно по време на постоянното съвещание на локалния парламент през днешния ден.

„ С решение на Министерския съвет тази детска болница беше оповестена за предпочитан народен обект. Изграждането ѝ следва в идващите няколко години, само че тя няма по какъв начин да съществува и да действа устойчиво, в случай че не са основани благоприятни условия за взаимоотношение с няколко районни детски лечебни заведения. Бургаският план за детска болница към този момент е включен в тази национална здравна инфраструктура, която следва да бъде построена “, разяснява по време на съвещанието кметът на Община Бургас Димитър Николов.

По думите му Бургас е първият град в страната с изцяло подготвен план за профилирано детско лечебно заведение от позиция на подробните разбори за потребностите от здравни грижи за деца в Югоизточна България. До момента общината е употребила опциите за външно финансиране по оперативни стратегии на Европейски Съюз и националния бюджет. Необходимо е обаче да бъдат обезпечени и лични средства. Именно това постанова поемането на дълг, стана ясно от импортираната в Общински съвет - Бургас по-рано този месец докладна бележка от кмета Николов.

В нея той показва, че локалната хазна е в устойчиво положение. Положителна е и оценката на Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) за опазване на присъдения кредитен рейтинг. Общината възнамерява да кандидатства за заема пред Европейската капиталова банка, а оптималният размер на дълга ще е до 12 800 000 евро.

" За да се развие този план, би трябвало да покажем на Управляващия орган самоучастие. Общината се е обърнала за подобен заем към Европейската капиталова банка /ЕИБ/ на Европейска комисия, която ще обезпечи този заем, който е в долната граница по допустимост. Важното е да се знае, че ние нямаше да се оправим в подготовката на този план - от разбора на потребностите, от проектирането на функционалността на постройката и разбора на потребностите от инсталация, с която да действа - без помощта на Европейската капиталова банка, която беше обезпечена през последните две години и половина. Дотук банката финансира и се грижи за реализирането на този план, а сега обезпечава мониторинг на публичната поръчка за постройката. Когато консорциумът от задгранични специалисти завърши своята активност, ще бъде обезпечена втора грантова скица за надзор на процеса на строителство, подготовка на експертите, обезпечаване на опция за посещаване и образование в разнообразни европейски лечебни заведения, които са част от Европейската мрежа на детските лечебни заведения, с която към този момент имаме подписано партньорство ", сподели още Димитър Николов пред общинските съветници.

Планираните действия по плана са за създаване на нова осеметажна постройка с външни пространства за разходка и игра, в това число паркинг за профилирани коли и хора с увреждания, с обща повърхност над 24 000 кв. м. В болничното заведение ще работят лекари от съвсем всички специалности.

Планираните действия по плана за създаване на нова осем етажна постройка с външни пространства за разходка и игра, в това число паркинг за профилирани коли и хора с увреждания. В болничното заведение ще се организира лекуване по съществени за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология, както и по лицево-челюстна хирургия, алергология, очни заболявания, УНГ, ортопедия и травматология, инфекциозни заболявания, рехабилитация и т. н. Болницата ще разполага и със 133 кревати, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно незабавно поделение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР