Общинските съветници сами си вдигнаха заплатите почти тройно. Столичният общински

...
Общинските съветници сами си вдигнаха заплатите почти тройно. Столичният общински
Коментари Харесай

Общинските съветници сами си вдигнаха заплатите почти тройно – ето колко взимат вече Терзиев и свитата му!

Общинските съветници сами си подвигнаха заплатите съвсем тройно. Столичният общински съвет единомислещо и без диспути утвърди нарастването на заплатата на кмета Васил Терзиев, а с това и заплащането на общинарите, зам.-кметовете, районните кметове, кметовете на кметства, кметските наместници.

„ За “ гласоподаваха всички присъстващи 51 общински съветници.

Според смяната кметът Васил Терзиев ще получава оптималния вероятен размер съгласно нормативните разпореждания – толкоз, колкото взима един министър. Заплатата на министрите е обвързана с тази на депутатите, която пък е 3 пъти междинната работна заплата в публичния бранш за последния месец на миналото тримесечие.

Така възнаграждението на кмета би трябвало да надвиши 9100 лв. (според данните за междинните хонорари за декември 2023 г.).

Заместниците на Васил Терзиев, както и районните кметове би трябвало да получават към 7000 лв.. Председателят на общинския съвет – към 8200 лв., а общинските съветници – по над 5700 лв..

Общинските съветници, които все още получават към 1800 лв. на месец, към този момент ще взимат съвсем 3 пъти повече.

За сметка на това няма да имат заплащане за присъединяване си в бордовете на общинските профилирани органи като приватизационния фонд, Столичната общинска организация за приватизация и Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия.

Общинските съветници сами си подвигнаха заплатите

Докладът за актуализирането на възнагражденията беше импортиран от ръководителя на съвета Цветомир Петров, както и от съветници от Българска социалистическа партия, „ Синя София “, Има Такъв Народ и отцепници от „ Възраждане “. Аргументът е, че възнаграждението на кмета, а през него и на общинарите, районните кметове и зам.-кметовете не е променяно от 10 години, а „ това е интервал, в който се регистрира доста покачване на цените на стоките и услугите “.

Освен това заплатите на кметове в други по-малки общини били по-високи от тези на кмета на София.

Васил Терзиев разяснява предходната седмица, че нарастването е нужно, защото не може хора, които носят отговорност по значими въпроси, да получават толкоз ниски хонорари. Заплатата на кмета досега беше към 3000 лв. и той я подарява за разнообразни дела. Терзиев съобщи, че ще продължи да го прави и след нарастването.

Години наред присъединяване в тези органи беше главен метод за увеличение на заплащането на съветниците, а присъединяване в бордовете имаха представители на всички групи. В предходния мандат в тях влизаха половината от общинските съветници, които са общо 61.

Източник – Mediapool.bg

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР