Общинските съветници от Синя София“ внесоха в СОС предложение да

...
Общинските съветници от Синя София“ внесоха в СОС предложение да
Коментари Харесай

Синя София предлага паркът на резиденция Лозенец да се отвори за граждани

Общинските съветници от „ Синя София “ внесоха в СОС предложение да се обезпечи свободен достъп на жители до парка на резиденция „ Лозенец “.

Според плана за решение, Столичният общински съвет би трябвало да разпореди на кмета Васил Терзиев в едномесечен период да организира договаряния с управлението на Народното събрание и Министерството на защитата за отварянето на парка.

„ От 6 октомври 2023 година, по искане на ръководителя на Народното събрание, резиденция „ Лозенец “ е трансферирана с акт на Министерския съвет от Министерството на защитата към Народното събрание за образуване на представителни мероприятия, а паркът към резиденцията е под разпореждането на министъра на защитата. “ – се споделя в отчет на общинските съветници Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров до СОС.

Пълният текст на отчета:

Уважаеми дами и господа общински съветници,

С сегашния отчет предлагаме Столичния общински съвет да разпореди на кмета на Столична община да организира договаряния с управлението на Народното събрание и Министерството на защитата за обезпечаване свободен достъп на жители до парка на резиденция „ Лозенец “.

От 6 октомври 2023 година, по искане на ръководителя на Народното събрание, резиденция „ Лозенец “ е трансферирана с акт на Министерския съвет от Министерството на защитата към Народното събрание за образуване на представителни мероприятия, а паркът към резиденцията е под разпореждането на министъра на защитата.

Основанията за нашето предложение:
паркът към резиденция „ Лозенец “ е задоволително огромен, с цел да задоволява съответните потребности на Народното събрание и Министертсвото на защитата, и е изцяло допустимо, при добра организация на неговото пространство, да се обезпечи свободен достъп на жители в светлата част от денонощието;паркът е доста добре предпазен, което значи, че след избран час той може да бъде затварян, с цел да се защищити от похищения през нощта; при сливане на напъните със Столична община би могло да се употребяват опциите на общинските предприятия за озеленяване и поддръжка на парка;европейска процедура е сходни пространства, които обслужват значими държавни институции и ведомства, да бъдат оптимално налични за жители, при съблюдаване на ред и правила, които подсигуряват естествената им дейност;достъпът до резиденцията и прилежащите ѝ обекти може да бъде стеснен по подобаващ метод, с оглед нейното запазване и потреблението ѝ от Народното събрание; при осъществяване на съответни мероприятия на Народното събрание и Министерството на защитата е разумно достъпът до парка да бъде ограничаван; отварянето на парка в границите на работно време за свободен достъп на жителите и гостите на столицата е продължение на политиката на „ отворени порти “, провеждана от Министерството на защитата посредством отварянето за достъп на жители на парка на Военната академия „ Г.С. Раковски “.
Инициативата за отваряне на парка при резиденция „ Лозенец “ за свободен достъп бе поета още през 2015 година от жители и разнообразни политически сили, даже имаше среща с представители на министъра на защитата, както и отправено запитване в Народното събрание към министъра на защитата, За страдание, тя бе отклонена от Министерството на защитата с претекст за нуждата от секретност на проведените срещи и мероприятия на министерството.

Считаме, че за осъществяване на направеното предложение СОС би трябвало да разпореди на кмета на Столична община да организира договаряния с управлението на Народното събрание и Министерството на защитата за предприемане на дейности по обезпечаване в избран времеви диапазон от денонощието на свободен достъп на жители до парка, за което прилагаме план на решение.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР