Общинските съветници от Демократична България“ в София предлагат да бъде

...
Общинските съветници от Демократична България“ в София предлагат да бъде
Коментари Харесай

ДБ: Сега е моментът да се премести паметникът на Съветската армия

Общинските съветници от „ Демократична България “ в София оферират да бъде изместен в, като се употребяват към този момент направените поръчки за огромни дарения за процедурата.

Преди дни стана ясно, че регионалната администрация на София има желание да похарчи 390 хиляди лв. за ремонта на паметника. Тя е задвижила процедура за приемането на средствата от държавния бюджет. Кметът на регион „ Средец “ прикани да се заобикаля прекосяването край паметника, издигнат през 1954 година, защото е в недобро градивно положение.

Съветниците от “Демократична България ” се оповестиха срещу сходен план. Те считат, че в този момент е моментът да за преместването на монумента със средствата, набрани от дарения.
 Гняв в обществените мрежи: Служебното държавно управление ще похарчи 390 000 лева за ремонт на Паметника на Съветската войска Гняв в обществените мрежи: Служебното държавно управление ще похарчи 390 000 лева за ремонт на Паметника на Съветската войска
Областната администрация само че София е задвижила процедура за приемане на 390 хиляди лева от държавния бюджет за поправяне на паметника н...

Групата на „ Демократична България “ упорства за това още от март 2020 година, когато внесе отчет в Столична община с искане пренасяне на паметника и за разработване на план за устройване на парковото пространство в Княжевската градина.

Монументът „ Паметник на Съветската войска “ е рисков за живота и здравето на посетителите на „ Княжеската градина “, се споделя в отчета. Собственикът, в лицето на регионалния шеф (българската държава) не поставя грижи за монумента, заради което последният основава заплаха за множеството ползватели на градината. Редовно се случват произшествия с рухване на облицовъчните плочи.

За посочения обект е водена дългогодишна преписка сред Столична община, регион „ Средец “, Областния шеф и Министерството на културата по отношение на компетенциите по ръководство и поддържане на монумента, като през годините на разногласия сред ведомствата за него не е полагана нужната грижа.

Казусът датира още от 1992 година, когато с решение № 19 на СОС органът на локално самоуправление в София се е произнесъл за желанието си за разглобяване на паметника. От юридическа позиция не съществуват спънки за демонтажа и преместването на паметника, защото той няма статут на единична недвижима културна полезност по смисъла на член 59, алинея 4 и член 65 от Закона за културното завещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР