Общинските съветници не подкрепиха предложенията на общинската администрация в Русе,

...
Общинските съветници не подкрепиха предложенията на общинската администрация в Русе,
Коментари Харесай

Притеснения, че общината ще бъде ощетена, спънаха промени за два имота в Русе

Общинските съветници не поддържаха предложенията на общинската администрация в Русе, свързани със ориста на два парцела – приватизацията на постройката и прилежащия терен на ул. “Котовск “ №6 и смяна от земеделска в горска територия на парцел в местността „ Под Левента “.

Причината бе терзания и подозрения измежду опозицията, че тези промени ще ощетят финансово общината в бъдеще, предава

Продажбата на терена на ул. “Котовск “ посредством приватизация бе сложена под въпрос първо от съветника от Съюз на демократичните сили Деян Недков. Той разяснява, че парцелът попада в зона за жилищно застрояване с височина 15 метра, Обяснението, че оттова минава далекопровод и по тази причина не може да се прави жилищно строителство, бе оборено от Недков – високото напрежение е на 22 метра от границата на парцела, а се изисква да е минимум на 9 метра.Според него общината би могла по-нататък да продаде парцела против изграждане на жилища, каквато процедура има. А това ще е единствено от изгода за общината.

Кметът Пенчо Милков не се съгласи и съобщи, че в съответния парцел има такива далекопроводи, които пречат да се изпълнят в цялост условията за жилищна зона. В случая няма по какъв начин да се продаде за жилища, другояче общината щеше да го направи.

Александър Неделчев от Българска социалистическа партия го поддържа, като изясни, че парцелът при приватизация ще бъде препоръчан на обществен търг и вложителите ще се срещнат с капацитета му. Той напомни, че парцелът е включен още през януари в листата за приватизация.

Станимир Станчев от Съюз на демократичните сили разяснява, че малко са местата, които имат капацитет за строителство на жилищни здания, където общината като притежател на терена може да дефинира изискванията. Той изрази подозрения, че може би към този миг има интерес към парцела, щом се предлага да се започва процедурата за приватизация.

При гласуването единствено 22-ма съветници поддържаха предлагането на администрацията, което не бе задоволително да се одобри. При прегласуването докладната още веднъж не мина.

Подобна полемика се развихри и при процедурата за смяна от аграрни в горски на парцел в местността „ Под Левента “. Зам.-кметът Димитър Недев изясни, че Оперативна програма „ Паркстой “ е направил оглед с комисия и е било открито, че в парцела има горско-дървесна растителност. Затова той ще бъде лесоустроен и ще мине към горския фонд.

Съветникът от ГЕРБ Илиян Илиев зададе въпроса кое постанова близо 10 дка земеделска земя по параграф 4, чиято цена е висока, да стане горска. „ Считам, че по този метод общината ще бъде ощетена при продажба. Парцели от 500 кв.м се продават по 10 000-15 000 лева, а като горски в пъти ще бъде по-занижена цената. Защо тъкмо в този момент, когато има подадени планове за пазаруване променяме предназначението и да вземем по-малко пари. Това е за да се понижи цената. Защо по-рано не е препоръчано? “, сподели Илиев.

Станимир Станчев го поддържа, че с това превръщане се смъква цената на парцела, и то при деклариран интерес. „ В момента той е като земеделска земя. А ние ще му понижим цената. Нека да се пусне за продажба по този начин, щом има интерес, индивидът да си го купи, той знае какъв брой коства. Защо да смъкваме цената? “, запита Станчев.

Кметът Пенчо Милков отвърна, че в пазарна стопанска система няма по какъв начин някой да смъкне цената. Той упрекна предходната администрация, че не се е грижила за парцела и е позволила да стане гора. „ Сега всеки може да влезе и да излезе оттова с каруца дърва, а с смяната ще влезе в специфичен ред, защото е гора. Освен това общината би трябвало да е правилна. Коректно ли е да разгласи процедура за продажба на равнища, а купувачът да откри гора “, сподели още кметът.

Иво Пазарджиев от Вътрешна македонска революционна организация пък разяснява, че в случай че общината разгласи процедура за земеделска земя, можем да бъде атакувана в съда, тъй като действително продава гора.

От своя страна Станимир Станчев разтълкува казаното досега като желание на общината да печели от продажба на дървесина. Според него търгът няма да доближи висока цена, защото при наддаването ще има по-малка стъпка.

В последна сметка съветниците не поддържаха и това предложение, като за него гласоподаваха единствено 23 души.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР