Общинските съветници дадоха зелена светлина на намерението на Община Бургас

...
Общинските съветници дадоха зелена светлина на намерението на Община Бургас
Коментари Харесай

Дадоха зелена светлина за осигуряване на средства за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Света Анастасия“

Общинските съветници дадоха зелена светлина на желанието на Община Бургас да кандидатства за разпределяне на заем от Европейска капиталова банка за създаване и съоръжение на Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания „ Света Анастасия “.

С тези средства се цели обезпечаване на запас за осъществяване на плана в първичната му фаза.

Общината употребява опциите за външно финансиране по Оперативните стратегии на Европейския съюз и от националния бюджет, само че е належащо да обезпечи и лични средства за реализирането на главния съставен елемент на плана – Многопрофилната болница за интензивно лекуване на детски заболявания „ Света Анастасия “.

В докладната от кмета се показва, че Община Бургас остава постоянна във финансово отношение и поддържа финансовите си индикатори в стабилно положение, а убеденост за опциите на Общината да поема и обслужва общински дълг дава оценката на Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) за опазване на присъдения кредитен рейтинг.

„ Благодаря на всички общински съветници, без значение дали поддържат или подлагат на критика предлагането, тъй като това значи, че ги е грижа за здравето на децата. С решение на Министерски съвет Националната детска болница е оповестена за предпочитан народен обект. Нейното създаване следва в идващите няколко години. Но тя няма по какъв начин да съществува и да действа устойчиво, в случай че не са основани благоприятни условия за взаимоотношение с няколко районни детски лечебни заведения. Бургаският план към този момент е включен в тази национална здравна инфраструктура, която следва да се построи. Нашият план е първият, който е подготвен изцяло от позиция на подробните разбори за потребностите от здравни грижи на децата от Югоизточна България. Структурата, обсегът и дейностите са напълно синхронизирани с плана за Национална детска болница. Така в случаите, когато става дума за медицински проблем, който не може да бъде решен в нашата болница – ще бъдат поети от София “, показа по време на сесията кметът Димитър Николов.

Основна цел на Общината е основаване на съвременна, високотехнологична Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания, която да подсигурява съответно сложно лекуване и грижа за деца и младежи от 0 до 18 години по съществени специалности, засягащи детското здраве.

„ Почти няма консултант, който в детайли да не знае какво се случва или следва да се случи по тематиката за Детската болница. Няма план в страната, а и в Европа, за който да не се изисква от бенефициента самоучастие или съфинансиране в случай, че той ще генерира средства след реализирането си. Проектът за Детска болница ще генерира доходи, тъй като активността й ще бъде финансирана от Здравна каса и от Министерството на здравеопазването, а по-късно и посредством Министерството на образованието, сега в който стане университетска болница. Когато един план генерира доходи, за него би трябвало да се покаже лично финансиране от страна на бенефициента. А в идващите 5-10 година следейки динамичността на постъпленията на Община Бургас, нямам доверие да има наличност от 25 млн. лева, които Общината да може да обезпечи като лично присъединяване. За да се развие този план би трябвало да покажем на Управляващия орган самоучастие. Общината се е обърнала за подобен заем към Европейската капиталова банка /ЕИБ/ на Европейска комисия, която ще обезпечи този заем, който е в долната граница по допустимост. Важното е да се знае, че ние нямаше да се оправим в подготовката на този план – от разбора на потребностите, от проектирането на функционалността на постройката и разбора на потребностите от инсталация, с която да действа – без помощта на Европейската капиталова банка, която беше обезпечена през последните две години и половина. До тук Банката финансира и се грижи за реализирането на този план, а сега обезпечава мониторинг на публичната поръчка за постройката. Когато консорциумът от задгранични специалисти завърши своята активност, ще бъде обезпечена втора грантова скица за надзор на процеса на строителство, подготовка на експертите, обезпечаване на опция за посещаване и образование в разнообразни европейски лечебни заведения, които са част от Европейската мрежа на детските лечебни заведения, с която към този момент имаме подписано партньорство. “, добави още кметът на Бургас Димитър Николов.

Планираните действия по плана за създаване на нова осем етажна постройка с външни пространства за разходка и игра, в това число паркинг за профилирани коли и хора с увреждания, с обща повърхност над 24 000 кв. м. В болничното заведение ще се реализира лекуване по съществени за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология, както и по лицево-челюстна хирургия, алергология, очни заболявания, УНГ, ортопедия и травматология, инфекциозни заболявания, рехабилитация и т. н. Болницата ще разполага и със 133 кревати, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно незабавно поделение.

В докладната се споделя още, че динамичната икономическа конюнктура изисква предприемане на своевременни дейности за осъществяване и привършване в оптимално къс период и позволява авансово осъществяване на решението.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР