Общински съветници от ГЕРБ и БСП в Ценово и Бяла

...
Общински съветници от ГЕРБ и БСП в Ценово и Бяла
Коментари Харесай

Акция "Респект": общинари оглавяват СИК-ове в нарушение на Изборния кодекс

Общински съветници от ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Ценово и Бяла оглавяват секционните комисии за вота на 2 октомври. Изборният кодекс категорично не разрешава членовете на СИК да заемат изборни длъжности. Районната изборна комисия в Русе не разгласява имената на ръководителите на секции.
През годините гласове са се купували по всевъзможни способи, а продаденият избор се удостоверяваше с най-разнообразни способи. Смартофините доведоха до ноу-хауто за снимане на попълнени бюлетини, което мигновено измести надалеч по-сложното разпределяне на по една обувка от чифт преди гласуването, а втората след него, с което локалните партийни купувачи " пленяваха " гласоподаватели. Корпоративният избор, с който за заложници се вземат цели фамилии под опасността от уволняване на единствения работещ техен член, също е добре прочут.

С навлизането на машинното гласоподаване и отпадането на хартиените бюлетини в по-големите секции явно партиите се принудиха да мислят нови способи, с цел да си подсигуряват поддръжка. За никого не е изненада, че главният инструмент за задачата в дребните обитаеми места е страхът.

В същата поредност би било, в случай че се окаже, че партийният хайлайф в общината оглавява и секционните изборни комисии (СИК) - тези звена на изборната администрация, които директно обезпечават гласуването. По този метод в действителност партийните шефове на локално равнище са " маскирани " като механически служащи, които сверяват данните от персоналните карти на гласоподавателите, попълнят протоколите и даже оказват помощ при гласуването с машините.
Реклама
За да няма сходни случаи на " респектиране " на гласоподаватели, наредбата на член 66, алинея 1, т.2 на Изборният кодекс не разрешава в локалната изборна администрация да се назначават лица, заемащи изборна служба в държавен или локален орган.
Ценовско ноу-хау
ГЕРБ обаче не се преценява с тази възбрана. Такъв е казусът с русенската община Ценово, в която се оказва, че две от общинските съветнички на партията са назначени от Районната изборна комисия (РИК) за членове на секционни комисии. Става дума за Петя Петкова и Гергана Миланова, които макар несъвместимостта си заради изборните им длъжности на общински съветници, са назначени за ръководители на две секционни комисии.

В община Ценово има 10 изборни секции. В две от тях се употребяват машини, защото гласоподавателите там са над 300 души. Оказва се, че Гергана Миланова още веднъж е била началник на СИК и още веднъж е била в несъответственост съгласно експлицитната възбрана на Изборния кодекс. Пред " Капитал " тя удостовери това, само че се изненада, че има нещо неправилно. По думите ѝ никой не ѝ е споделил, че не може да бъде в секционна комисия. " Ами с изключение на да кажа да ме махнат? ", разколеба се тя по телефона.

За сметка на това нейната колежка в секционна изборна комисия и в не сподели никакво съмнение. Тя съобщи, че не вижда нищо неправилно. " Ама кой не го устройва това? ", попита тя. А на репликата, че е получен сигнал от кандидат-депутат съветничката продължи да упорства за името му.
Реклама
Впоследствие тя връчи телефона на общинския координатор на ГЕРБ в Ценово Росица Миланова, която разяснява, че " няма никакъв проблем общинари да са в секционни комисии ". " Ако имаше проблем, щеше компютърна стратегия да изхвърли имената им и да каже, че не могат да са в СИК, само че това не се е случило, значи - могат ", изложи Миланова личната си доктрина за практическото нарушение на закона.

На репликата, че сходни компютърни стратегии няма, най-малкото тъй като в България няма указател на общинските съветници, тя още веднъж повтори, че съгласно нея проблем няма, само че успокоително съобщи, че ще ревизира и в случай че би трябвало ще отдръпна съветничките от секциите.

Впоследствие Миланова посочи, че даже не желае да се написа по тематиката, тъй като " не сме умъртвили човек ". А аргументът ѝ беше, че и " Българска социалистическа партия имат доста общински съветници в секциите в разнообразни обитаеми места ", само че не пожела да уточни кои са тези места.
Мистичните решения на РИК-Русе
" Кой ви даде тази информация, ей това желая да ми кажете ", пък попита съветничката Петя Петрова (ГЕРБ). И изрази противоречие с аргумента, че членовете на секционните комисии се избират от РИК и решенията за това са обществени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР