Общинската избирателна комисия в София заседава извънредно заради постъпил сигнал

...
Общинската избирателна комисия в София заседава извънредно заради постъпил сигнал
Коментари Харесай

Пореден опит да се минира избора на Терзиев: ОИК заседава “по сигнал”

Общинската изборна комисия в София заседава изключително поради постъпил сигнал за пълномощията на кмета Васил Терзиев.

В сигнала до ОИК е посочено, че той към момента има дялово присъединяване в комерсиално сдружение, изясни пред БНР ръководителят на комисията Полина Витанова.

Тя не уточни елементи нито от кого е подаден сигнала, нито за кое комерсиално сдружение се отнася.

ОИК ще организира изключително съвещание по тематиката в последния работен ден преди коледните празници, с цел да ревизира сигнала.

„ В 13 часа ще има съвещание на ОИК. По-късно ще бъде качен на уеб страницата протокол от съвещанието - ще бъде ясно от кой е сигналът и тъкмо какъв е ", сподели Витанова.

От думите ѝ стана ясно, че сигналът е за евентуална несъответственост на кмета Терзиев според член 41, алинея 1 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Посочено е, че той към момента има дялово присъединяване в комерсиално сдружение.

Според процедурата, кметът би трябвало в едномесечен период да предприеме дейности за преустановяване на комерсиалната си активност и надлежно присъединяване в ръководството на търговски сдружения.

" Трябва да е уведомил за това документално ОИК. Г-н Терзиев има подадено съобщение в този 30-дневен период. Оттук насетне следва комисията да откри дали той е подхванал тези дейности, с цел да приключи присъединяване си. Комисията ще изиска нужните документи за това, които по-късно да прегледа. Г-н Терзиев ще има опция по-късно в 3-дневен период да показа мнение ", изясни Витанова.

По думите й при определяне, че тези дейности не са осъществени, се приключват пълномощията на кмета. В противоположния случай - сигналът няма да има съображение.

Витанова твърди, че макар че столичният общински съвет няма определен ръководител, Терзиев може да подаде нужните уведомеления в администрацията.

Очаквайте подробности
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР