Общинската избирателна комисия в София е направила собствено тълкуване на

...
Общинската избирателна комисия в София е направила собствено тълкуване на
Коментари Харесай

Избирателната комисия в София обяви решението за машините за неадекватно. ЦИК се обърка защо ги спря

Общинската изборна комисия в София е направила лично пояснение на решението на ЦИК, с което бяха анулирани машините за гласоподаване за локалните избори.

Тя отхвърля " да бъде съизвършител " на ЦИК. В дълго и аргументирано решение комисията прави лично тълкувание на случая и афишира позицията на ЦИК за неиздържана нито фактологично, нито юридически.

" ОИК – Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител. ",.

ОИК не разполага с машини, само че указва на кметовете на всички районни администрации да предадат дружно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни бумаги, в това число и тези свързани с машинното гласоподаване.

Решението на ОИК - Столична община е " незаконосъобразно ", разяснява Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК, номинация на " Изправи се. Мутри вън! ".

Матева беше посетител на bTV и неколкократко аргументира анулацията на машинното гласоподаване с информацията, която комисията има от Държавна организация национална сигурност (ДАНС).

В решението на ЦИК от петък вечерта обаче се споделя ясно и изрично, че информация от ДАНС е постъпила, само че позицията на експертния орган е на база изчезналата сертификация на машините от страна ма Министерство на електронното ръководство (МЕУ).

Според Избирателния кодекс Министерство на електронното ръководство, взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, удостоверяват сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията, авансово сложени отново от тях.

Снощи след 21 часа обаче и на умишлен брифинг разгласи, че машините не основават никакъв риск за вота и работят обикновено.

Матева отхвърли да разяснява какви са обвиняванията на ДАНС с претекста, че са загадка, само че съгласно нея те създавали опция за замяна на вота.

След като водещите на утринния съботен блок на bTV ѝ припомниха, че на локалния избор машините извършват само ролята на принтер, който отпечатва бюлетината, зам.-председателката на ЦИК отговори, че се притеснява, че не всеки гласоподавател чете какво написа на бюлетината му.

Местните избори са един път на четири години.

Във вчерашния ден стана още ясно, че ЦИК не са изчакали крайния период който работи по отношение на процедурата, с която МЕУ издава сертификацията.

Крайният период е през днешния ден 28 октомври. Според Матева обаче бързането на комисията е било, тъй като членовете ѝ са желали да вземат решение преди машините да заминат за страната. В идващите минути обаче говорителката на ЦИК на няколко пъти изрично сподели, че подозренията на ДАНС са в основата на позицията на органа, виновен за провеждането на изборите в цялата страна.

В събота в 12 часа против анулацията на машинното гласоподаване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР