Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен предсрочно прекратява пълномощията на

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен предсрочно прекратява пълномощията на
Коментари Харесай

ОИК-Плевен прекратява предсрочно пълномощията на общински съветник

Общинската изборна комисия (ОИК) в Плевен предварително приключва пълномощията на общинския консултант Генадий Гешев Пъшев от Местна коалиция (МК) " Българска нова народна власт ". Това се показва в решение на комисията, оповестено на уеб страницата ѝ.

От него оказва се, че е постъпил сигнал в деловодството на ОИК-Плевен от Пепо Василев Петков, в който се споделя, че има нарушаване на член 30, алинея 4, т. 4 предл. последно от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), осъществено от Генадий Гешев Пъшев, разгласен за определен и настоящ общински консултант.

Според Петков Пъшев продължава да е шеф на Центъра за поддръжка за личностно развиване - Център за работа  с деца (ЦПЛР-ЦРД) в Плевен, което е причина за предварително преустановяване на пълномощията му като общински консултант на съображение член 30, алинея 4, т. 4 предл. последно от ЗМСМА. " При избирането му за общински консултант той е бил на щатна служба в общинска администрация Плевен и в законовия едномесечен период не е прекратил това си присъединяване ", се показва още в сигнала до ОИК.

От там излиза наяве, че според член 2, алинея 2 от Правилника за устройството и активността на ЦПЛР-ЦРД е общинско звено, по смисъла на член 49, алинея 7 от Закона за предучилищно и учебно обучение. В сигнала се прави искане " да се изиска информация от Община Плевен дали е настоящ трудовият контракт на Генадий Гешев като шеф на Центъра ". 

В ОИК са прегледани постъпилите документи, на основата на които е взето и решението за преустановяване пълномощията на Гешев като определен общински консултант.

" Макар, че в тази ситуация не е налице типичната догадка на член 30, алинея 4, т. 4, предл. последно от ЗМСМА за предварително преустановяване на пълномощията на общинския консултант, защото все още на избирането му за общински консултант Генадий Гешев Пъшев е заемал и продължава да заема щатна служба в общинската администрация, е несъмнено, че законодателят е имал поради и в тези случаи автоматизирано да се приключват пълномощията на общинския консултант при положение, че продължи да заема щатната служба. Това е по този начин, тъй като Общинският съвет е орган на законодателната власт, а кметът и общинската администрация - орган на изпълнителната власт, и е неприемливо едно и също лице да е и в двата органа, като взе участие и при взимане на решенията, и при тяхното осъществяване ", се показва в решението на ОИК.

Със същото решение за определен като общински консултант се афишира Пепо Василев Петков. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР