Общините в България настояват в Бюджет 2022 да бъде заложена

...
Общините в България настояват в Бюджет 2022 да бъде заложена
Коментари Харесай

Общините искат от държавата 670 млн. лв.

Общините в България упорстват в Бюджет 2022 да бъде заложена помощ за локалната власт от 670 млн. лв., съобщи в понеделник изп. шеф на Националното съдружие на общините в България Силвия Георгиева. През 2020 година общините са получили общо 164 млн.лева от страната, което е четири пъти по-малко.

Мотивът за желаните средства е внезапното повишение на цените на електрическата енергия и природния газ.

" Първата среща в Министерството на финансите беше в петък и протече градивно. Обнадеждени сме, че ще имаме растеж във всички стандарти и дотации, които общините получават от страната, с цел да се покрият тези разлики в цените на електрическата енергия и природния газ ", сподели Георгиева.

В четирите огромни града София, Пловдив, Варна и Бургас сметките за улично осветяване са нарастнали над два пъти за всеки от последните 3 месеца на 2021 година

Уличното осветяване е от дейностите, чиито разноски се покриват напълно от локалните налози и не се дотира от страната. Общините са получили поддръжка от страната за месеците октомври и ноември 2021 година от 110 лева за MW/h, както всички небитови консуматори. Тази помощ обаче е извънредно незадоволителна и с цел да се покрият сметките за улично осветяване се орязват други общински действия, обясниха от НСОРБ.

Например сметката зя улично осветяване на община Варна за ноември 2021 година е 753 хиляди лева, до момента в който година по-рано за същия месец е била 338 хиляди лева

В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно.

За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1.7 млн. лева за 2021 година

В община Пловдив сметката за улично осветяване за декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева

До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20-30% от размера на нарастването, настояват четирите огромни града.

По тази причина кметовете им упорстват в най-спешен порядък и в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи, като уличното осветяване и градския превоз.

Проблемът с уличното осветяване е още по-сериозен в дребните обитаеми места, където към този момент се разисква въвеждане на режим.

В община Аврен да вземем за пример поддържат над 2000 осветителни тела за уличното осветяване, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди повишаването на тока, общината плащала 20 000 лв. месечно. Последната фактура обаче е за 50 000 лв..

" Токът сега, като сметки, е смъртоносен за всички, без значение дали физически консуматори, общини или частен бизнес. В момента всички изпитваме усложнения със сметките за ток, които получаваме. Това нещо би трябвало да се реши на държавно равнище ", разяснява кметът на Аврен Емануил Манолов пред Българска национална телевизия.

Той предлага страната да отпусне повече средства за дребните общини, с цел да могат да си заплащат сметките за ток. " Другият вид е страната да откри вид общините да аплайват за енергоспестяващо улично осветяване и по този метод ние да свалим тези сметки, които доколкото разбирам няма да понижават в идващите месеци ", сподели още кметът на Аврен.

Сметките за уличното осветяване на община Троян също са скочили към два пъти, сподели кметът Донка Михайлова пред Mediapool. Тя посочи, че към този момент не се разисква режим, само че обезпечаването на средствата става за сметка на ограничението на други разноски на общината.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР