Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрити

...
Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрити
Коментари Харесай

Общините се включват в контрола на тютюнопушенето

Общините ще бъдат включени в контрола на тютюнопушенето на закрити публични места, заяви зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова в четвъртък във връзка Световния ден без тютюнопушене, който тази година се организира под мотото “Тютюнопушене и сърдечно-съдови болести “.

Включването на общините в контрола е заложено в идни промени в Закона за здравето. Това се постанова, защото в този момент районните здравни инспекции не могат да покриват цялата страна, тъй като се намират единствено в регионалните градове. Освен това с контрола са натоварени малцина специалисти, изясни Йорданова.

Алтернативите на цигарите като наргилетата и електронните цигари не са по-малко нездравословни от обичайните, съобщи доцент Михаил Околийски, специалист в Офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас.

От предходната година здравното министерство работи по промени в Закона за здравето, които с изключение на разширение на контрола плануват и ограничавания за пушене на наргилета на закрито и възбрана да се оферират на деца.

Околийски прикани Министерството на здравеопазването да влага повече в предварителна защита, профилактика, здравно обучение и работа с родители, с цел да не се стига до рисково държание измежду децата.

Цигарите са единственият артикул, който убива половината от потребителите си, съобщи още Околийски.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови болести са 5-6 млн. годишно. В България до 66 на 100 от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови болести, като в не дребен % от тях първопричината е тютюнопушене, заяви доктор Армен Постаджиян, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България.

900 хиляди инспекции и санкции за 3 млн. лв. за 6 години

От 1 юни 2012 година, когато влезе в действие възбраната за пушене на закрито, до края на април тази година здравните инспекции в страната са направили общо 940 990 инспекции (дневни и нощни) в 916 170 обекта.

Сред тях са 180 556 обекта за хранене и забавление, 112 070 Детски и образователни заведения и 220 110 лечебни и здравни заведения.

Издадени са 4 265 наставления, формирани са 1 200 актове за установени нарушавания и са издадени 4 256 наказателни постановления на обща стойност 2 970 550 лева

Министерство на здравеопазването припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да се откаже от тютюнопушенето. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиранe и отричане от тютюнопушенетов районните здравни инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отвод от тютюнопушенето 0700 10 323 .

В цялата страната през месец май районните здравни инспекции провеждат разнообразни начинания за разпространение на Световния ден без тютюн, включително прояви, ориентирани към дейните пушачи за разпространение на услугите на Кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето; спирометрично премерване на дейните и пасивни пушачи с апарат; установяване на степен на никотинова взаимозависимост с тест и потребление на iCoach безвъзмезден онлайн инструмент за отричане от цигарите.

Успоредно с това се организират превантивно-информационни действия за ограничение на тютюнопушенето, като фотоконкурси, изложения, прожекции на филми, спортни шампионати, демонстрации с обучителен макет, разпространяване на осведомителни материали и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР