Общините с най-дълбоко застаряване са разположени в Северозападна България, особено

...
Общините с най-дълбоко застаряване са разположени в Северозападна България, особено
Коментари Харесай

Тревожно! Най-много са пенсионерите в Северозапада

Общините с най-дълбоко застаряване са ситуирани в Северозападна България, изключително по границата със Сърбия, само че също по този начин и по Дунав, в Средногорието и Родопите. Това сочат данните на Национален статистически институт.
Повечето от тези региони са с ниска степен на икономическо развиване и можем да твърдим, че част от застаряването е разследване от миграционните процеси и напускането на младежите към огромните градове и отвън страната. 
За десетте години от последното броене делът на хората над 65 година в страната е повишен с тъкмо 5 процентни пункта (от 18.5% до 2.5%). Процесът на застаряване е съвсем всеобщ, като единствено в 22 общини делът на възрастните е намалял. Най-голямо е понижението в общините Криводол (-3.1 прочие п.), Якимово и Братя Даскалови (-2.5 прочие п.) и Ружинци (-2.3 прочие п.).
Общините, в които делът на възрастните се е нараснал най-вече, са Неделино (13.9 прочие п.), Баните (12.6 прочие п.) и Джебел (11.9%). (Най-високият резултат по този индикатор е на община Сърница, само че това се дължи на обстоятелството, че през 2011 година тя към момента няма статута на община, т.е. цената на изменението тук е просто делът на популацията над 65 година Това изкривява и резултатите за община Велинград, от която Сърница е била част през 2011 г.)
Приблизително половината от общините (общо 124) бележат нарастване на възрастното население, по-високо от междинното за страната, а по-бързи процеси на застаряване има в Южна и Източна България. Това в известна степен се дължи на обстоятелството, че мощно застарелите райони на север и на запад към този момент са с висок дял на възрастното население още през 2011 година
През 2021 година делът на популацията над 65 година в цялата страна е 23.5% от общото. Общините с по-нисък дял са 65 на брой, като измежду тях попадат огромни градове като Столична община (19.6%), Пловдив (20.2%), Варна (20.3%) и Бургас (21.1%). Още 173 общини попадат в диапазона сред 20 и 30% дял на възрастното население към общото.
Очаквано, има и общини със доста по-висок дял на възрастното население. Докато общините с минимум хора над 65 година имат дялове не доста под междинното – Гърмен (14%), Сърница (15.7%) и Козлодуй (16.4%), то резултатите при най-застарелите общини – Бойница (55.4%), Невестино (52.7%), Грамада (51.2%) и Макреш (49.8%) са много над междинния.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР