Общините получават картбланш да създават нискоемисионни дони в градовете, където

...
Общините получават картбланш да създават нискоемисионни дони в градовете, където
Коментари Харесай

Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Общините получават картбланш да основават нискоемисионни дони в градовете, където да е неразрешено влизането на замърсяващи коли или техните водачи да сапринудени да заплащат такси, както и да се вкарват ограничавания за прилагане на замърсяващи атмосферния въздух горива за отопление. В четвъртък парламентарната екокомисия утвърди на първо четене за ремонти в Закона за чистотата на атмосферния въздух, импортирани единствено преди дни от депутати от ГЕРБ

Възможността за въвеждането на такива зони бе заложена в национална стратегия за възстановяване качеството на въздуха в страната до 2024 година

Идеята е да се забрани влизането в центровете на градовете на дизелови коли категория преди стандартите Евро и Евро 1. В тези зони локалните управляващи би трябвало да наблюдават и дали отоплението е екологично и бедните семейства да бъдат подпомагани.

Собствениците на остарели коли ще би трябвало да заплащат такси, в случай че желаят да влизат в зоните с ниски излъчвания. Това се предвиждаше да става с монтиране на камери на границите на тези нискоемисионни зони, които да разпознават регистрационните номери и да начисляват автоматизирано таксата за вход. Очакванията са водачите да слязат от трошките си и ще употребяват градския превоз.

Друг заложен вид в програмата е водачите да залепят цветно кодирани стикери на колите си, като всеки цвят значи екологичната категория на транспортното средство и инспектори да наблюдават колите и да им постановат санкции за нахлуване в зоните с ниски излъчвания според от критериите за таксуване, контрактувани за съответната зона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР