Общините очакват сериозно завишаване на субсидиите от централния бюджет догодина,

...
Общините очакват сериозно завишаване на субсидиите от централния бюджет догодина,
Коментари Харесай

Общините искат 21% увеличение на субсдиите в бюджета за 2023 г.

Общините чакат съществено завишаване на дотациите от централния бюджет следващата година, с цел да се подсигурява работата на общинските системи през зимата. Ръстът на дотациите би трябвало да е към 21% общо, с цел да се покрие темпа на инфлацията, съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България. Все още не са извършени диалози с министерство на финансите към съставянето на бюджета, макар че по график това би трябвало да се случи до 17 октомври. 
За кметовете най-важният въпрос е какво ще се случи с обезщетенията за ток след 1 ануари 2023 година, тъй като те са са написани до края на тази година. Сдружението е изготвило предложение за промени в Закона за енергетиката, които ще показа пред депутатите от новосформираното Народно заседание. С тях локалната власт желае да се направи диференциация сред другите типове небитови консуматори, като учебни заведения, детски градини и лечебни заведения се третират по друг метод от компаниите. Това диференциране би трябвало да откри отражение и в размера на компенсацията, която сега е идентична за всички небитови консуматори, упорстват от сдружението. 
Общините желаят и ускорение на процедурите за кандидатстване по новите европейски стратегии, които още не са отворени, макар че това трябваше да се случи още през 2021 г. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР