Общините Батак и Велинград стават част от инициативата на Министерството

...
Общините Батак и Велинград стават част от инициативата на Министерството
Коментари Харесай

Батак и Велинград се присъединяват към инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“

Общините Батак и Велинград стават част от самодейността на Министерството на туризма - „ Деня за вас “. На 5 февруари с вход свободен ще са туристически забележителности в Батак, ден по-късно - 6 февруари без такси ще са обекти във Велинград.

В сряда порти ще отворят Исторически музей Батак, Балинова и Шарова къща. Експозицията на Историческия музей е ситуирана на 900 м2 и предлага богат снимков и документален материал, истински експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание 1876 г, новата и най-нова българска история.

Балинова и Шарова къща са архитектурни и исторически културни полезности от епохата на Възраждането, пример на обичайна баташка архитектура. Уредената в нея експозиция показва обичайна национална просвета, обичай, занаят, празници, традиции и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Гостите на града могат да посетят и един от знаците на Батак църквата-костница „ Света Неделя ”. Тя е издигната през 1813 година, построена е напълно от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след Априлското въстание (1876 г.).

В четвъртък – 6 февруари, всички туристи и поданици на Велинград могат да прегледат Историческия музей, който ще посреща посетители без входни такси. Музеят е с вековна история и съхранява свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР