Общината да отчужди частните имоти в парк Отдих и култура,

...
Общината да отчужди частните имоти в парк Отдих и култура,
Коментари Харесай

Защитниците на зелените площи до Гребната: Общината да отчу...

Общината да отчужди частните парцели в парк " Отдих и просвета ", с цел да има гаранции, че зелените площи ще бъдат непокътнати. За това упорстват цивилен деятели, организирали подписка и протестно шествие против възможното застрояване. Според признатите неотдавна промени в Общия организационен проект на Пловдив статутът на част от територията се трансформира. Активистите настояват, че това ще разреши в парка да се строи. 

На 24 ноември планът за изменение на Общ устройствен план, процедурата по който започва още през 2017 година, бе признат в Общинския съвет. Преди това той бе обект на разисквания в шестте районни кметства. Проектът мина два пъти и през Експертния съвет по устройство на територията, като по време на съвещанията бяха направени над 250 ремонти. Проблемът с смяна на статута на територии в парк " Отдих и просвета " обаче излезе на дневен ред едвам в последния месец. Според областния шеф Ангел Стоев Общ устройствен план на Пловдив е признат законно  и той няма съображение да го върне за ново преразглеждане в Общинския съвет. Активисти пробват да оспорват приемането на промените в Административния съд, само че съгласно експерти в административното право делото надали ще приключи с триумф, тъй като при смяната на предназначението на парцелите в зоната са спазени всички нормативни условия. Въпреки това деятелите упорстват за връщане на статута на предназначението на терените, с цел да останат зелени площи, а Общината да стартира процедура за отчуждаване на частните парцели в парка. 

В събота стотици пловдивчани се подредиха на опашка, с цел да впишат имената си в подписка с посочените претенции. Тя е част от осведомителната акция на локалната гражданска самодейност " За парка ", образувала се след приемането на Общ устройствен план. Това изясни един от учредителите й Константин Бобоцов. По думите му, концепцията е въз основа на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление подписката да бъде входирана в Общинския съвет, който ще има месец, с цел да я прегледа на постоянна сесия.

Очакваме настояванията ни да бъдат прегледани и имаме вяра, че имаме всички морални причини, уточни Бобоцов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР