Общината актуализира плановете за развитие на водопровода и канализацията до

...
Общината актуализира плановете за развитие на водопровода и канализацията до
Коментари Харесай

За довършване на ВиК мрежата в София трябват 2 млрд.лв.

Общината актуализира проектите за развиване на водопровода и канализацията до приключване на концесията на " Софийска вода " през 2025г.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Дай си водата

Основаната от петима акционери " Хидролиа " е първата българска компания, която предлага да поеме грижата за водния запас на частни сдружения
8 сеп 2017
Министерство на регионалното развитие ще сътвори фонд за финансиране на ВиК планове в общините

Водната промяна приключи преди година, изясни изненадващо районният министър Николай Нанков
16 май 2017
Прокуратурата възрази против решението на КЕВР за повишаването на водата в София

КЕВР не би трябвало да се преценява с нормата на възращаемост от контракта на " Софийска вода ", счита прокуратурата
11 апр 2017
На какво мирише в Драгалевци

Кварталите на София без канализация евентуално няма да имат решение на проблемите си най-малко до 2020 година
5 авг 2016 За дотъкмяване и рационализация на ВиК мрежата в София са нужни 2 милиарда лева, само че до 2025 година Столичната община може да употребява оптимален запас от към 700 млн.лв. Това излиза наяве от Стратегията за развиване на инженерната инфраструктура на града сред 2017 и 2025г., която ще бъде гласувана от общинските съветници в четвъртък.
Водопроводната мрежа и канализацията в града в последните години се развиват съгласно тактика от 2009г., която трябваше да работи с небосвод до 2020 година Сега заместник-кметът по вложения и строителство Ирина Савина предлага срокът на документа да бъде продължен, с цел да покрие целия период на концесията на " Софийска вода " (която изтича през 2025 г.), както и програмния интервал на Оперативна стратегия " Околна среда ".

Къде няма канализация

В момента в съществени територии на града към момента не е построена канализационна мрежа. От този проблем страдат кварталите " Манастирски ливади - Изток ", " Кръстова вада ", " Витоша - Водноелектрическа централа Симеоново ", " Княжево ", " Модерно предградие ", " Сливница ", " Бенковски " и други В доста други региони на града канализацията се нуждае от доизграждане и реорганизация. ВиК системата в столицата също по този начин страда от цялостната си взаимозависимост от един водоизточник - язовир Искър, огромните загуби на вода по водоснабдителната мрежа, липса на съществени резервоари и връзки сред тях, неизградени трасета на съществени колектори.

На София са й нужни към 375 млн.лв. за развиване на водопроводната мрежа и още 1.58 милиарда лева за създаване на канализацията в градската и крайградската мрежа, демонстрират анализите на общината. " Възможните източници на финансиране са пет - страната, Столична община, Оперативна стратегия " Околна среда ", концесионера и ПУДООС, като оптималният размер на средствата, които можем да чакаме е към 700 млн.лв. ", изясни пред комисията по екология в Столична община Ирина Савина. Около 400 млн.лв. би трябвало да бъдат обезпечени от европейската стратегия " Околна среда ", само че евентуално общината ще е подготвена с документите по плановете през 2019 година, изясни още тя.

Важните инфраструктирни планове

В тактиката са написани всички значими планове за градската инфраструктура. Такива са укрепването на стената на язовир Бели Искър (15 млн.лв.), връзка и опция за прекачване на водни количества сред язовир Искър и язовир Бели Искър (7 млн.лв.), възобновяване на така наречен " Трети водопроводен кръг " сред контейнер " Коньовица " и кв. " Модерно предградие ", който е пресечен при строителството на пърия лъч на метрото (9 млн.лв.). За нови резервоари са нужни 25 млн. лева, а за реорганизация на магистралните водопроводи - 103 млн.лв.

Стратегията обаче не демонстрира кои от тези планове ще получат финансиране и кои - не. Подобено е и ситуацията с канализацията на София. За довършването на мрежата в границите на града са нужни 664 млн.лв., а за близките обитаеми места - още 917 млн.лв.

От 2009г. насам концесионерът на " Софийска вода " е вложил общо 224 млн.лв. във ВиК мрежата и уреди към нея, спомагателни 189 млн.лв. са вложени от Оперативна прогрма " Околна среда ", ПУДООС и европейския финансов инструмент ИСПА " а Столичната община е съфинансирала планове за общо 30 млн.лв.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР