Община Ямбол и фондация Ямбол – вкус и традиции“ организират

...
Община Ямбол и фондация Ямбол – вкус и традиции“ организират
Коментари Харесай

Първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни ще бъде открита в ямболския Безистен

Община Ямбол и фондация „ Ямбол – усет и обичаи “ провеждат първата в България галерия, наречена „ Кулинарната история на България “, която ще бъде открита на 7 ноември, понеделник, в 17:30 часа.

Посетителите ще видят в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ неповторимата колекция на колекционера Марин Лесев, представяща български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Той събира своята сбирка повече от 30 години и сполучливо преиздава някои от събраните печатни издания.

Първата българска кулинарна книга е издадена от Петко Рачов Славейков през 1870 година в Цариград и се споделя „ Готварска книга или поставления за всевъзможни гостби, съгласно както ги вършат в Цариград “.

В Безистена колекционерът ще показа това, което е вълнувало българските кулинари, готвачи и експерти в областта на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до през днешния ден. Изложбата ще показа печатни издания и ръкописи, които са служили за ентусиазъм на няколко генерации кулинари и майстори от актуалната българска история.

По време на събитието ще могат да се дегустират обичайни ястия от района на Ямболска област, приготвени от млади кулинари в Ямбол.

През вековете градът се е популяризирал с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.

Интересната кулинарна галерия ще бъде експонирана в Безистена до 10 декември.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР