Община Враца стартира зелена инициатива, с която градът ще стане

...
Община Враца стартира зелена инициатива, с която градът ще стане
Коментари Харесай

Враца става все по-красива! Започва масово залесяване, всеки квартал ще грее в различен цвят

Община Враца започва зелена самодейност, с която градът ще стане още по-красив. Започва всеобщо залесяване в града, като всеки квартал ще бъде неповторим и ще грее в друг цвят. 
На конференция през днешния ден кметът Калин Каменов даде детайлности за новаторската концепция. Целта ѝ е градът да стане най-цветният и благоуханен в България, за горделивост на жителите и наслада на посетителите. 
Идеята е всяка година в кварталите да бъдат засаждани по 1000 нови дървета. Направени са изследвания по отношение на изискванията, в които виреят другите типове, устойчивостта им на климатичните условия, тяхната издръжливост, характерни особености – развиване на огромна корона или коренова система и други След това, благодарение на ландшафтни архитекти, е основана идея за цветово систематизиране на кварталите. Така всеки регион в града ще може да си има личен неповторим дървесен акцент.
Успоредно със залесяването в града ще се обезпечават и спомагателни паркоместа. Недостигът на място за паркиране на хората постанова понижаване на част от зелените площи в междублоковите пространства, които ще бъдат лимитирани с до 20%. С усиленото залесяване обаче ще бъдат обособени нови такива, за разходки и отдих на хората. 
Най-големият жилищен комплекс във Враца – „ Дъбника “, ще мирише на липа. „ Сениче “ ще ухае на жълта акация. Див рожков ще краси ж.к. „ Металург “, а „ Младост “ ще потъне в люляков цвят. Центърът на Враца пък ще грее в розовата одеждa на един от най-красивите дървета - японските вишни. Останалите типове, които ще бъдат засадени в кварталите, са офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, магнолия и др. 
Първоначално насажденията ще се поддържат от екипи на БКС. След това общината приканва хората също да се включат, като с разпределението на типовете по квартали хората ще знаят какво да засадят, с цел да създадат мястото по-красиво и кой тип дава отговор на характерните условия. В рамките на план  ще се изградят и поливни системи.
Уникалната зелена самодейност стартира още този уикенд. Тя няма да натовари бюджета на общината, т.к. дърветата, с които ще започва акцията, са дарени от локални компании. В идващите дни екипите на БКС ще приготвят терените за залесяване, а в деня на самодейността за всички искащи жители ще бъдат обезпечени ръкавици и нужните принадлежности.
Кампанията стартира в четири региона – бул. „ Крайречен “, ж.к. „ Сениче “, „ Дъбника “ и „ Металург “, като поетапно ще бъдат обхванати и останалите жилищни квартали на Враца. Датата е 16 март /събота/, в 09:30 часа, а сборните пунктове са: за бул. „ Крайречен “ – в региона на Табашкия мост, за ж.к. „ Дъбника “ – паркинга на РБО, за ж.к. „ Сениче “ – в региона на изкуственото футболно игрище, а за „ Металург “ – в региона сред ул. „ Братя Миладинови “ и ул. „ Дико Илиев “. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР