Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на Баба

...
Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на Баба
Коментари Харесай

Красавица от ГЕРБ размаха пръст: Имахте задължение! Резултатът сега е от бездействие и безотговорност!

Община Видин е получила безвъзмездното право на ръководство на „ Баба Вида “ със задължението да ръководи парцела с грижата на добър собственик като владее, употребява и поддържа същия от името на страната за своя сметка и на своя отговорност, сподели заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на конференция във Видин, предава Българска телеграфна агенция.
Поводът е казусът с рушащата се стена на крепостта „ Баба Вида “.
Според Кирова, когато даден обект се получи с безплатно право на ръководство, то се поемат и отговорности и отговорности, т.е. Община Видин би трябвало са прави съответните ремонтни действия, както и да направи съответните планове за реституция.
С претекстове за запазване, предпазване, правене на планове за консервация през 2016 година Община Видин е поискала от Министерство на културата (МК) да ръководи и стопанисва крепостта. През 2017 година след решение на Министерски съвет е подписан контракт за това сред общината и регионалната администрация.
По думите ѝ МК е предоставило за ръководство на Община Видин крепостта „ Баба Вида “, с цел да може тя да кандидатства по съответните европейски стратегии, да я поддържа като изготви съответните планове. Преди това те би трябвало да бъдат съгласувани по открития ред с МК и Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), посочи Кирова.
Тя означи, че МК е поискало финансова аргументация за това, дали община Видин може да поддържа и ръководи културната полезност, тъй като и към оня миг е имало констатации за рисково положение на крепостта, разказани са проблеми и опустошения.
Община Видин не е показала никакво предпочитание или желание да изготви план за реституция и консервация на средновековната цитадела. Състоянието на „ Баба Вида “ не е положително от години. Всички благоприятни условия за финансиране по планове просто са си минали около Община Видин и през днешния ден резултатът от това безучастие и безнаказаност е налице, сподели Кирова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР