Община Велико Търново бе домакин на Общото събрание на Асоциация

...
Община Велико Търново бе домакин на Общото събрание на Асоциация
Коментари Харесай

Асоциацията на общините със селища и територии на културно-историческо наследство заседава в Търново

Община Велико Търново бе хазаин на Общото заседание на Асоциация на общините със селища и територии на културно-историческо завещание /АОСТКИН/. В срещата участваха представители на 8 от 10-те общини- учредители на организацията.

Кметът на остарялата столица Даниел Панов приветства участниците и ги срещна с опциите за развиване на Асоциацията. Той осведоми сътрудниците, че е разговарял с Кмета на София Йорданка Фандъкова и е получил уверението и, че Асоциацията ще взе участие интензивно в създаването и използването на подготвяна Стратегия за запазване на културно-историческото завещание.

Участващите в срещата получиха от Даниел Панов информация за напредването на Закона за старите столици, обсъжданите благоприятни условия за прилагане на данъчни облекчения от страна на притежатели на здания, които са частна благосъстоятелност със статут „ Паметник на културата “, както и за благоприятни условия за включване на подобен вид здания в плановете за възстановяване на енергийната успеваемост.

Панов удостовери готовността на Френската Асоциация на градовете и районите с културно-историческо завещание да продължи партньорството и съдействието си с АОСТКИН.

В рамките на Общото заседание бе изнесен, разискван и признат Доклад и доклад за активността на АОСТКИН през 2017 година. Бяха определени управителни и контролни органи.

В рамките на разискването на оферти за стратегия и бюджет за 2018-та година се състоя полемика с потребен продан, както на положителни практики в общините, членуващи в Асоциацията, по този начин и слагане на въпроси, които съставляват интерес за сътрудниците в АОСТКИН.
Основен акцент в диалозите и дебатите бяха проблемите, както и вероятните решения произлизащи от разнородни комплицирани проблеми, свързани със положението, употребата и поддръжката на здания, които са частна благосъстоятелност, и в същото време имат статут „ Паметник на културата “.

АОСТКИН бе основана през месец март 2014 година по самодейност на Даниел Панов.
Основните цели на Асоциацията са подпомагане и поддръжка за ефикасна политика в региона на запазване на КИН, ходатайство и съдействие при създаване на общи тактики и стратегии, а също и подкрепяне и съдействие при използване на законодателството по повод запазване и развиване на недвижимото културно завещание.

Предвижда се и подкрепяне развиването на културният туризъм, както и обмяна на положителни практики.

“Френската асоциация на градовете и районите с културно-историческо завещание работи в четири съществени области. Това са исторически здания с архитектурна стойност в риск и с проблеми, както и действия към обществото и хората, които ги вършат съпричастни към процесите на запазване и запазване на културното завещание и процеса на неговото запазване. Провеждат се образования на притежателите на парцели, които са част от културното завещание. Изготвят се специфични стратегии за децата и младежите. Създава се  туристически артикул, подтикващ и разрастващ културният туризъм, а също и интернационалните контакти и връзки и европейски планове ”, осведомиха от общинската администрация в остарялата столица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР