Община Варна уверява, че е приключил проектът Възстановяване водопроводимостта на

...
Община Варна уверява, че е приключил проектът Възстановяване водопроводимостта на
Коментари Харесай

Кметицата на Аспарухово: Кварталът е обезопасен, всички експерти ни уверяват в това

Община Варна твърди, че е завършил планът " Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. Аспарухово ". Целта на плана беше да се унищожават следствията от унищожителното наводняване от 19 юни 2014 година посредством реализиране на строително-монтажни работи за обезпечаване на естествената водопроводимост на двата охранителна канала – Източен и Западен. Общината уточни, че към този момент са освободени и проводими двата посочени канала, а също и на " Елпромско дере " в сектора от ЖП-линията Варна – София, до заустването във Варненското езеро, регион " Младост ".

Изпълнението е било на два стадия. Първият е осъществен в границите на план, финансиран от фонд " Сигурност " и Министерство на регионалното развитие, а вторият е гарантиран от Община Варна. Общата стойност на плана е 14,5 млн. лева, като от фонд " Сигурност " са отпуснати съвсем 10,4 млн. лева
Припомняме, че при наводнението в Аспарухово през 2014 година починаха 13 души. А в петък (9 март 2018 г.) Окръжният съд на Варна заяви, че анулира постановлението на окръжната прокуратура за преустановяване на наказателното произвеждане за починалите. Делото е върнато за събиране на спомагателни доказателства, които да отговорят на въпроса дали има позволени нарушавания от длъжностни лица, които да са в директна причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и в случай че има дали те са били длъжни и могли ли са да плануват публично рисковите последствия. Оттам да се отговори и на въпросите дали има осъществено закононарушение от общ темперамент и от кое лице.

За да разберем какво е свършено от 2014 година насам за обезопасяването на кв. " Аспарухово " се свързахме с кмета на регион " Аспарухово " Калина Белмезова.
Г-жо Белмезова, по какъв начин ще коментирате решението на Окръжния съд във Варна, с което анулира прекратяването на наказателното произвеждане за починалите 13 души в кв. " Аспарухово " при наводнението през 2014 година?
Не бих могла да разясня дейностите на съда. Преценили са, че желаят да продължи следствието на случая по отношение на може би търсенето на спомагателна информация, спомагателни експертизи. Съответно ние като институция единственото, което можем да създадем, е да предоставим всичко, което бъде поискано от нас като документи и да се съобразим с това, което е постановено в решението.
А в този момент какво е положението на деретата и каналите в квартала?
Със средства от фонд " Солидарност " бяха построени напълно отначало двата охранителни канала с план, който беше създаден от Община Варна. Двата канала са в изцяло подготвен тип и действат обикновено. Върху самите канали беше направено облагородяване - детски площадки, пейки, паркова зона. Целта беше да е освен функционално, само че красиво и прелестно за живущите.
Така ли е сега - красиво, функционално и прелестно?
Да. Проектът беше изпълнен в два стадия. Първият стадий беше за създаване на коритата на двата канала. Във втория стадий бяха покрити каналите и беше облагородено пространството, с цел да има привлекателен тип.
Може ли да се каже, че към този момент кв. " Аспарухово " е обезопасен?
Тези планове са правени от експерти в хидроинженерството и всички експерти ни убеждават в успеваемостта на оборудванията. Аз не бих могла да давам експертно мнение, защото не съм хидроинженер. Но в действителност, защото беше извънредно трагично това събитие, планът е направен от професори и специалисти, с цел да може този огромен водосбор, който е над квартала, с доста дребни естествени дерета, всичката тази вода да бъде поета от тези уреди по този начин, че при идващ мощен и изобилен дъжд да не става това, което се случи. Тогава от хълма, от високото, всичката вода се изля долу в квартала. Съоръженията действат, поддържат се в положително положение. Ние ежеседмично ревизираме за наноси каналите, с цел да сме сигурни, че при предстоящ проливен дъжд няма да се случи такова наводняване.
През 2014 година мои сътрудници от Actualno.com са попитали за няколко съответни дерета, за които вашият предходник е споделил, че са в мъчно наличен регион и не биха могли да бъдат почистени - " Сакама дере ", " Сухо дере ", дере от м. " Карантината “ до паметника " Лодка ", дере в м. " Боровец-юга ". Към сегашния миг какво им е положението?
Това, което е водосборът във високата част, там са естествени дерета, които природата е образувала да поемат тази вода, която естествено си търси път. Горните елементи, които са отвън територията на региона, също ги обхождаме и ревизираме. Където забележим, че има затлачвания, паднали дървета и клони, сигнализираме към Горското, с цел да бъдат почистени, с цел да се предотврати вероятно задръстване и затлачване. За частта в горския фонд дава отговор Горското стопанство.
С каква отговорност реагират те на вашите сигнали?
Аз не съм им проверяващ орган, само че умишлено подхождат и се стараят навреме да реагират.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР