Община Варна съвместно с Агенцията за социално подпомагане започват кампания

...
Община Варна съвместно с Агенцията за социално подпомагане започват кампания
Коментари Харесай

Община Варна стартира ключова и важна кампания

Община Варна взаимно с Агенцията за обществено подкрепяне стартират акция за набиране на приемни фамилии под надпис " Стани приемен родител, подари любов на дете ". От страна на Община Варна акцията се организира по инициатива на заместник-кмета по обществените въпроси и опазването на здравето Снежана Апостолова.

Приемната грижа е краткотрайна мярка за протекция на дете. Тя е вдишване на отговорност за живота, здравето и възпитанието на детето, без придобиване на наставнически права. Приемният родител би трябвало да е добре осведомен какво съставлява тя, с цел да е сигурен в решението си и в личните си благоприятни условия. Той би трябвало да прояви обич, самообладание и приемливост към детето, за което е отделил време и място в живота си, изясняват специалистите.

Основна цел на акцията е да се поддържа процесът на деинституционализация на деца, настанени в профилирани институции и на деца в риск от занемаряване. Дейностите по акцията включват набиране, оценяване и одобряване на претендентите за приемни фамилии, образование и  взаимно адаптиране, а след това и настаняване и развъждане на дете в приемно семейство, както и обезпечаване на поддръжка и наблюдаване от обществените служащи.

Кандидатите за приемни родители би трябвало да дават отговор на следните критерии:

- Да са пълнолетни лица в положително здраве и с задоволително време и предпочитание да се грижат за едно или повече деца;

- Да имат най-малко учебен ценз – главно образование;  

- Да не са осъждани с влезнала в действие присъда или против тях да е формирано наказателно произвеждане, което не е завършило;

- Да не са сложени под запрещение;

- Да не са с лимитирани или отнети наставнически права;

- Да могат да обезпечат подобаващи материални условия за  развъждането и възпитанието на дете;

- Да могат да обезпечат на детето персонално пространство в жилището си;

- Да не страдат от СПИН и заболявания по чл.61, ал.1 и чл.146, ал.1 от Закона за здравето;

- Да бъдат подготвени да си партнират със обществените служащи от разнообразни институции в процеса на оценяване и след настаняването на детето.

При избора на приемни родители от голяма важност е и настройката на останалите членове на фамилията. Кандидатите за професионално приемно семейство получават базово образование по одобрена стратегия от Министерството на труда и обществената политика. Периодът за одобряване на кандидат-приемен родител включва: изследване и оценката на претендентите за приемно семейство в границите на 4 до 6 календарни месеца от датата на подаденото заявление по местоживеене, както и образование. За активността е планувано месечно финансово заплащане.

Лицето, което желае да стане приемен родител, подава " Заявление за полагане на приемна грижа " по пример до доставчика  – Община Варна. Заявлението се адресира до кмета на Община Варна, а документите се подават в осведомителния център или деловодството на общината.

Когато претендентът е от друго обитаемо място, подава заявление по пример до кмета на съответната община по местоживеене. Необходимо изискване е общината да бъде сътрудник по план " Повишаване на потенциала на чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне по отношение на модернизиране на системите за обществена протекция ", Компонент 1.

За повече информация: Снежана Борисова – шеф на Областния екип за приемна грижа -  0889/305 556.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР