Община Варна има намерение да кандидатства за изграждане на европейски

...
Община Варна има намерение да кандидатства за изграждане на европейски
Коментари Харесай

Решено: Варна ще кандидатства за изграждане на европейски цифров иновационен център

 Община Варна има желание да кандидатства за създаване на европейски дигитален иновационен хъб (център) на територията на града. На изключително съвещание и с огромно болшинство локалният парламент даде единодушието си общината да се включи в  учредяването на съдружие, което е наложително изискване за присъединяване в процедурата по стратегия " Цифрова Европа 2021-2027 година “.

Предстои да бъде записано съдружие с нестопанска цел в социална изгода " Варненски дигитален иновационен хъб “. В него ще вземат участие организации от обществения, частния и просветителния бранш, имащи отношение към нововъведенията и цифровата стопанска система. Съветниците взеха решение при основаване на сдружението да бъдат поканени всички висши образователни заведения във Варна. Впоследствие, след утвърждение на кандидатурата, ще бъдат приобщени и други институции, Неправителствени организации и представители на бизнеса, които проявят предпочитание и одобряват задачите на сдружението.

Варна има всички предпоставки и капацитет да бъде на картата на европейските цифрови центрове. Градът разполага с отлична просветителна инфраструктура и сполучливо преориентира стопанската система си към по-високата добавена стойност, стъпвайки на цифровите умения и развойната активност.  За последните две години растежът на Брутният вътрешен продукт на човек от населението  е близо 20%, с което региона изпреварва всички други огромни стопански центрове в страната. Варна е най-големият стопански център в Северна България с създадена продукция от над 10 милиарда лв. за 2018 година и 215 хиляди заети лица в цялата област през 2019 година

Изграждането на европейски дигитален иновационен хъб ще е в поддръжка на цифровата промяна на града и на страната. Ролята на центъра ще бъде да дава новаторски решения и да оказва помощ на компании, институции и организации в района на Варна да основават добавена стойност посредством цифрови технологии. Регионално основан, хъбът ще се ангажира с локални, национални и интернационалните сътрудници, с цел да даде повече търговски благоприятни условия за иноватори и да разкрие нови работни места. Географският му обсег ще надскочи територията на община Варна. Предвижда се иновационният център да спомага на бизнеса в цяла Североизточна България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР