Община Стамболийски е във финансов колапс, твърди новият кмет Петър

...
Община Стамболийски е във финансов колапс, твърди новият кмет Петър
Коментари Харесай

Община Стамболийски е във финансов колапс?

Община Стамболийски е във финансов колапс, твърди новият кмет Петър Неделев. Той обвинява  предходната власт в  кметството, че след втория тур на изборите е освободила 56 общински чиновници и им изплатила по шест брутни заплати.

Бившият кмет Георги Мараджиев отхвърля това и е безапелационен, че в общината има задоволително пари, с цел да действа обикновено.

В първия работен ден като кмет Петър Неделев споделя, че заварил постройката на общината пуста – на етажа, на който е кабинетът на кмета, имало единствено един човек – финансов инспектор.

От работа са освободени 36 общински чиновници и 18 служащи от комуналната общинска компания. Това е направено от краткотрайно изпълняващата длъжността кмет тогава Теодора Денева, споделя още Неделев.

„ Финансовото положение на общината е не тежко, а пагубно. Бившето управление безусловно изпразни хазната с заплащане на 56 брутни заплати на чиновници на общината и на общинското дружество БКС – 480 000 лв. са дадени за тези заплати “, твърди  пред бТВНеделев.

„ Никой никого не е карал да прави каквото и да било принудително. Имаше много трудове за администрацията по какъв начин ще бъдат уволнени от новото ръководство. Счела съм, че законът ми разрешава по този ред да освободя хората – аз им предложих – някои се съгласиха, други не са. Със сигурност средствата, изплатени за компенсации, не са милиони, не са и 200-300 хиляди, много по-малко са “, изяснява Теодора Денева, изпълняващ длъжността кмет по време на изборите.

А според бившия кмет Георги Мараджиев общината има задоволително пари.

„ Бюджетът на община Стамболийски е 32 млн. лева Ако мислите, че 160 000 лв., изплатени като заплати, които са съобразени с Кодекса на труда, могат да съборят община Стамболийски – това звучи малко смешно “, разяснява Мараджиев.

Според Неделев обаче общината е била източена и с обслужването на заем.

Новият ръководител на общинския съвет Константин Смиленов пък споделя, че от служебните компютри била изтрита информация.

„ Аз не съм издавала нито писмена, нито джука заповед някой да прави това “, безапелационна е изпълняващата длъжността кмет.

„ Какво значи да бъдат изтрити избрани компютри, какво значи да бъде изтрита избрана информация като всяко едно нещо е качено на уеб страницата на общината и всеки, който изиска, може да огледа “, добавя някогашният кмет Мараджиев.

В момента общинската администрация е с 40% овакантени места. А новата власт назначава като юрист уволнения от Министерство на вътрешните работи някогашен шеф на полицейско ръководство в Стамболийски Ангел Керпиев. Срещу него през лятото имаше митинги поради работата по следствието на убийството на Митко в Цалапица.

Според остарялата власт обикновено е всеки да напуща с екипа си – през 2015 година след изборите общината осъмнала с 46 напуснали чиновници.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР