Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с

...
Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с
Коментари Харесай

Бутат незаконно заведение към къща паметник на културата в Созопол

Община Созопол ще издаде наставление да бъде съборено заведение с тераса и стълба, които са сложени на къща монумент на културата. Новият притежател на постройката желае да я реставрира в остарелия ѝ тип и е алармирал за противозаконното строителство и нарушаване на Закона за културното завещание.

Къщата е една от емблематичните за Созопол. Намира се до портите на античната крепостна стена, до амфитеатъра и църквата на площада в Стария град. Новият притежател на постройката я заварва със зазидани прозорци и тераса със заведение.

" Тук става въпрос за монумент на културата и виждаме, че тази сграда, която е опряла до Североизточната стена, е затворила над 50% от стената на къщата. Аз не мисля, че това е обикновено и че някой може да го узакони в този тип, най-вероятно го е направил някой, който си е помислил, че е над закона ”, разяснява притежателят на скрадата Румен Караманов.

Заведението е благосъстоятелност на някогашния регионален шеф на Бургас Константин Гребенаров. Извършена е инспекция от Главния инспекторат за запазване на културното завещание и общината в Созопол стартира административно произвеждане.

„ Навесът, който е с издадено позволение за стоеж до привършване на дейностите по възстановяване на постройката, монумент на културата, следва да се отстрани. Категорично няма позволение нито за масите, нито за стълбата и те ще бъдат отстранени ”, съобщи Иванка Хльосторова, шеф Дирекция „ Устройство на територията ” в Община Созопол.

„ В момента, в който разбрах, че разрешението ми е краткотрайно и там някакво изискване и изтекло, съм декларирал на кмета, че като свърши туристическият сезон ще го отстрани - керемиденият покрив, тъй че няма проблем ", съобщи от своя страна притежателят на заведението Константин Гребенаров.

От Община Созопол обявиха, че противозаконната тераса и стълбата върху крепостната стена ще бъдат отстранени след края на сезона, тъй като в разгара на туристическия сезон няма по какъв начин да влезе тежка техника. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР