Община Шумен може да осигури места за настаняване на украински

...
Община Шумен може да осигури места за настаняване на украински
Коментари Харесай

Шумен има готовност да приеме бежанци от Украйна

Община Шумен може да обезпечи места за настаняване на украински жители, които са били принудени да изоставен страната си поради военния спор с Русия.

Това стана ясно през днешния ден по време на взаимно съвещание на общинската администрация и Консултативния съвет към Общинския съвет. В него взеха присъединяване кметът Любомир Христов и зам.-кметът по обществена политика и опазване на здравето доктор Светлана Маркова.

Любомир Христов заяви, че все още Кризисният център на ул. „ Шуменска комуна “ може да одобри 20 бежанци, на които ще бъде обезпечена и храна. В студентските общежития в града има към 50-60 свободни места, само че с цел да се употребяват за това предопределение, е належащо позволение от Министерството на образованието и науката. Друго значимо изискване е, че общежитията разполагат със трапезария, която ще обезпечи изхранването на хората, сподели кметът.

Още към 15 места за настаняване има и в някогашния дом „ Детелина “. Проведени са диалози и със притежателите на хотелите „ Шумен “ и „ Мадара “, които също имат подготвеност да одобряват по 100 души във всеки един от хотелите, както и да обезпечат храна за настанените. Въпросът обаче там е кой ще поеме разноските за престоя и храненето на бежанците, добави Христов. По думите му би трябвало да се изиска поддръжка от страната и в тази връзка той предложи да се потърси подпомагане от шуменските народни представители, които да спомагат пред съответните държавни институции. Община Шумен също ще задели средства в бюджета си, само че за поемането на потребностите на бежанците, които ще дойдат у нас, е нужна национална държавна политика.

По-рано през днешния ден Любомир Христов изпрати писмо до кмета на Херсон Игор Колихаев, в което показва своята поддръжка и състрадание към жителите на побратимения на Шумен украински град. В писмото си кметът показва още, че в границите на своите благоприятни условия Община Шумен има подготвеност да помогне на Херсон в този сложен миг.

По отношение на влизането на чужденци на територията на България Светлана Маркова посочи, че в страната ни към момента важат въведените COVID-мерки. Хора без ваксина и „ зелен документ “ ще бъдат сложени под карантина за 72 часа. Затова се чакат инструкции от Министерството на здравеопазването по какъв начин ще се действа при потребност от оказване на помощ на хронично заболели и хора, които одобряват характерни лекарства, сподели Маркова.

По време на съвещанието общинската съветничка Даниела Русева предложи да се сътвори Координационен център, който да събира информация от хора, които са подготвени да обезпечат заслон на бежанци.

Предстои на уеб страницата на общинската администрация да бъде разгласен телефонен номер и имейл адрес, на които жителите ще могат да заявят желанието си да подслонят бежанци от Украйна. Желаещите да оказват помощ ще би трябвало да заявяват желанието си и документално с подаване на заявление. Образец на поръчката също следва да бъде качена на страницата на общината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР