Община Севлиево е първата община в България, която е обучила

...
Община Севлиево е първата община в България, която е обучила
Коментари Харесай

Севлиево е първата община, обучила деца да спасяват близки при инсулт

Община Севлиево е първата община в България, която е обучила всички деца сред 6 и 9 години в общинските градини и учебни заведения по какъв начин да оказват първа помощ при инсулт. Здравната стратегия за реакция при инсулт “Бързи герои 112 “ е била ориентирана към това по какъв начин децата да разпознават признаците на инсулт и да работят при положение на неотложност. Програмата разчита на детския възторг за учене и шерване на животоспасяващи познания вътре в фамилията. Всички шефове и преподаватели също са били ангажирани с идеята. Програмата е основана от Световната организация по инсулт, с поддръжката на самодейност “Аngels “ и фондация “Сърце до сърце за България “.

Доказано е, че когато децата учат за здравословен метод на живот, те сполучливо трансферират знанията си и могат да повлияят на метода на живот на своите близки. Едно дете действително може да показа познание и да образова 6 възрастни - майка, баща и 4-ма баби и дядовци.

С образованието на 600 деца, които са взели участие в програмата “Бързи герои 112 “, на територията на община Севлиево действително са подготвени над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс фамилните другари, учители и съседи.

Семействата на децата – участници в програмата към този момент знаят по какъв начин безпогрешно да разпознават 3-те признака на инсулт и какви ограничения и дейности да подхващат в случай че някой от техните близки пострада.

Инсултът е лечим, само че би трябвало да се реагира бързо – в случай че в границите на 3 часа бъде подхваната здравна намеса, възможностите да няма последствия от него са над 90%. Изследванията демонстрират, че хората постоянно не разпознават основните признаци на инсулт и не търсят незабавно незабавна здравна помощ.

Неотдавнашно изследване, оповестено в списание BMC Emergency Medicine, сподели, че единствено 23% от пациентите вярно са осъзнали, че са получили инсулт. Интересното е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на непосредствен или другар, с цел да изискат съвет какво да вършат, а единствено 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат незабавно на кола за спешна помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР