Община Самоков получи наградата в конкурса Екообщина за развитието на

...
Община Самоков получи наградата в конкурса Екообщина за развитието на
Коментари Харесай

Развитието на велосипедния транспорт донесе награда "Екообщина" на Самоков

Община Самоков получи премията в състезанието " Екообщина " за развиването на велосипедния и пешеходния превоз. Наградите се връчват за втора година от посолството на Франция в България. На днешната гала във Френския културен институт участваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Другите наградени общини Бургас, Драгоман, Павликени, Златоград, Смядово, Габрово и София. Тази година в състезанието се включиха 37 общини, които показаха плановете си в категориите: " Устойчиво ръководство на водите ", " Устойчиво ръководство на отпадъците ", " Енергийна успеваемост на постройките " и " Устойчива подвижност ". Догодина ще бъдат включени още две категории - за цивилен начинания за улеснение на достъпа до спорт и за вложения в градската среда и възстановяване на градското осветяване.

Самоков беше отличена поради построените със лични средства 10 км велоалеи, стимулирането на пешеходното напредване, както и за създаден план за поощряване потреблението на електрически автомобили.

В същата категория, само че за град с над 40 хиляди поданици бе отличена община Бургас, поради развиването на бързи автобусни линии, използването на електрически транспортни средства, построените над 80 км. велоалеи, както и за работата си с неправителствени организации по планове в региона на устойчивата подвижност.

 Развитието на велосипедния превоз донесе премия
© Анелия Николова

Общините Драгоман и Павликени получиха награди поради сполучливото и поредно възобновяване на на водопроводната и канализационната инфраструктура, довела до възстановяване на качеството на живот.

Двете общини са постигнали триумфи в тези сфера, макар компликациите с финансирането на плановете си. Павликени е отличена и поради желанието си в бъдеще да понижи депонирането на утайката при пречистването на водата до 0 куб. метра и оползотворяването й на 90%.

За сполучливите си осъществени планове по програмата за енергийна успеваемост бяха наградени общините Габрово и Смядово. В Габрово по програмата са осъществени планове за 14 млн. лв.. В града има и построен информативен център, където жителите могат се срещнат с опциите за кандидатстване по програмата за енергийна успеваемост. Общината е отличена и поради политиката си в нововъведенията, като има план за автоматизиран и централизиран мениджмънт, а също така работи интензивно по планове за " зелени публични поръчки "

В Смядово сполучливата работа по програмата за енергийна успеваемост е довела до реализирането на планове за 9 млн. лв., които са в следствие и на положителната акция за информиране на жителите. Общината създава и дълготрайни планове, които ще разрешат и откриването на нови работни места.

Категорията, която е била най-оспорвана е ръководството на отпадъците , където премиите " Екообщина " получиха Златоград и Столичната община.

Златоград развива сполучливо интегрираната със лични средства и човешки запас системата за разделно събиране на отпадъците. За задачата общината организира и сериозна акция за информирането на жителите за изгодата от разделното събиране, както и за другите системи за ръководство на отпадъците. Същевременно Златоград е съумял да реализира тези триумфи без да трансформира размера на таксата за битови боклуци.

Столичната община получи премията поради положителната си организация за разделното събиране на отпадъците, която обгръща семействата, административните, публичните и комерсиалните. Въвеждане в употреба на завода за механично- биологично отнасяне на боклуци с произвеждане на RDF гориво е един от най-сериозните триумфи на София в оправянето с казуса с отпадъците. Същевременно Столичната община има и планове за закриване на депа за депониране на боклуци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР