Община Русе застава зад Националната кампания Живот след инсулт“ по

...
Община Русе застава зад Националната кампания Живот след инсулт“ по
Коментари Харесай

Община Русе се включва в Националната кампания „Живот след инсулта“

Община Русе застава зад Националната акция „ Живот след инсулт “ във връзка 9 май - Европейския ден за осведоменост за инсулта. Кампанията се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която администрацията сполучливо си партнира в последните 2 години, работейки за понижаване отрицателното влияние на инсулта върху обществото.

В Европа акцията тази година минава под наслов „ Живот след инсулт “. Темата е израз на общите старания на обществото да схване разнообразни гледни точки към комплицираните проблеми в опит да бъде обезпечен първокласен живот на претърпелите инсулт.

Въпреки че в страната инсултът получава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и разбор като насочна точка за ефикасна битка с него. Все отново могат да бъдат посочени някои данни на Асоциацията за инсулт и афазия, съгласно които в страната през последните години се записват 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 година е била 12%, а едвам 65% от записаните случаи са били превозени от незабавната здравна помощ. Асоциацията за инсулт и афазия дава брошури и плакати с трите най-чести признака на инсулт:

- провисване на ъглите на устата;

- изтръпване и уязвимост в едната ръка;

- нарушавания в говора.

Дори при един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

Асоциацията за инсулт и афазия сега работи по своя самодейност по Национален проект за битка с инсулта. Очаква се позитивно влияние върху отрицателната статистика от реализацията на ограничения по Плана за възобновяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 профилирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на незабавна помощ. Работи се и по ново профилирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се прави бързо и тъкмо ориентиране на пациент с инсулт.

По непотвърдени данни все още в България повече от половин милион души живеят с следствията от инсулта. Те всекидневно се сблъскват с голям брой проблеми – липса на съответна информация, недостъпна среда, непълен достъп до проследяваща здравна грижа, липса на задоволителна по размер рехабилитация и терапия.

Информация може да бъде потърсена от Асоциацията за инсулт и афазия

Национален телефон за поддръжка при инсулт 0700 11404.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР