Община Пловдив ще стопанисва лятното кино „Орфей“, което се намира

...
Община Пловдив ще стопанисва лятното кино „Орфей“, което се намира
Коментари Харесай

Община Пловдив взима лятното кино на Сахат тепе от концесион...

Община Пловдив ще стопанисва лятното кино „ Орфей “, което се намира в подножието на Сахат тепе. Навремето сцената отново беше общинска, само че през 2001 година локалният парламент я даде за ръководство на Едноличен търговец „ Ванеса – Иванка Колева “.

Договорът с компанията, подписан за период от 20 години, изтича. На сесията на Общинския съвет на 9 ноември ще се преглежда предлагането на администрацията, с което на концесионера се отхвърля удължаването на контракта. Той беше изискал да употребява парцела още 6 години и 8 месеца.

Според закона за концесии срокът може да се удължи, само че единствено при изискване, че той не е по-дълъг от една трета от периода, посочен в контракта. Мотивът на общината за отхвърли е, че в началото концесията е била учредена за 15 години, само че по-късно е удължена до 20 със съглашение.

За концесионера остава разочарованието, тъй като киното, наричано „ Христо Смирненски “, беше в отчайващо положение, когато го взе. Сцената и седалките бяха съвсем напълно разрушени и измежду тези руини нощували бездомници. Тонове боклуци, трупани с години, бяха извозени от общинския парцел в центъра на Пловдив.

Според разбора на администрацията за възобновяване на киното са вложени над 100 000 лв.. През всичките тези години общината е получавала по 2200 лв. годишна такса за киното, без да има ангажимент по поддръжка на този парцел. В контракта с концесионера е посочено, че деца в неравностойно състояние имат право на безвъзмезден достъп в киното. От възнаграждение бяха освободени и общинските мероприятия, които се организираха на сцената. Киното се прочу с фестивала „ Филмови нощи във Филипополис “.

Според зам.-кмета Пламен Панов Дом на културата „ Борис Христов “ не стига, графикът е напълнен, а с лятното кино „ Орфей “ ще има още една опция за деянията, планувани в Културен календар. В общината са уверени, че по-добре ще стопанисват парцела.

Съветници обаче припомнят, че друго кино – „ Космос “ на ул. „ Гладстон “ - се стопанисва от община Пловдив и повече от 25 години се разрушава, без да се поддържа.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР