Община Пловдив ще актуализира тарифата, по която се плаща от

...
Община Пловдив ще актуализира тарифата, по която се плаща от
Коментари Харесай

Увеличават парите за градския транспорт в Пловдив заради инф...

Община Пловдив ще актуализира цената, по която се заплаща от бюджета за осем линии на градския превоз. " Това е най-старият контракт, подписан през 2016 година, а високата инфлация е повода за преразглеждането на средствата, които се заплащат на превозвачите ", изясни за " Марица " зам.-кметът по превоза Тодор Чонов.

Срещата при кмета Здравко Димитров беше извършена с присъединяване на шефовете на транспортните компании и представители на Общинския съвет. Субсидиите и обезщетенията на превозвачите се утвърждават с решение на локалния парламент. " Затова беше доста значимо съветниците да чуят претекстовете на компаниите, тъй като те ще взимат окончателното решени за бюджета на градския превоз ", акцентира Тодор Чонов.

Общо в Пловдив има 29 линии, разпределени в три пакета. И трите се обслужват от компаниите " Автобусни транспорти - Пловдив " на Петко Ангелов, " Хеброс бус " на инж. Веселин Дошков, " Автотранс 2000 " на инж. Димитър Чолаков, " Златанови " на Татяна Златанова. Други претенденти на търгове за автобусните линии нямаше.

Сред съветниците, взели участие в диалога, бяха Йордан Иванов от Демократична България, Николай Радев от Българска социалистическа партия, Константин Георгиев от Кауза България /така към този момент се споделя " Кауза Пловдив/, самостоятелният Слави Георгиев.

Петко Ангелов и Веселин Дошков оповестиха, че се организира потребен разговор и чакат парите за идната година да бъдат повишени поради поскъпналите горива и всички останали разноски. Според тях не стигат 4 млн. лв. годишно. Сега от общината компаниите получават 7 млн. лв. или 5,8 млн. лева без Данък добавена стойност. Ако дотацията се завиши на 11 млн., действително без Данък добавена стойност те ще си разпределят 9 милиона.

Основната повода за актуализацията на бюджетните средства е, че преди 5 години в контракта е посочена цена от 1,42 лева за един километър пробег. Тя е ниска и не дава отговор на по-високата за годината инфлация.

Припомняме, че Община Пловдив компенсира превозвачите за реализирането на транспортната активност на територията на град Пловдив, като е определила ниска стойност на цената на билетите и картите, която се заплаща от жителите. От общинския бюджет се докомпенсира действителната себестойност на транспортните документи, като за 2021 година сумата възлиза на 7 млн. лева Разпределението на средствата се реализира на база на механизъм, в който са включени условия за екологичност на рейсовете, пробег, осъществена загуба на километър и употреба.

Съгласно другите два контракта с транспортния консорциум - от 2018 и 2021г. Община Пловдив компенсира на база на изминатите километри с 1,97 лева (според GPS на ОКТ) и до 5% от рационалната облага, според закона. Разпределението на компенсацията е на база действителния пробег, а не контрактувания, като при наложени наказания не се изплаща отплата.

„ Община Пловдив работи по този начин, че да отбрани интереса на жителите, да обезпечи постоянен и комфортен градски превоз. Автопаркът е на доста положително равнище, условията за екологичност и произвеждане са едни от най-високите в страната “, съобщи кметът Здравко Димитров.

По думите на заместник-кмета Тодор Чонов вътрешният одит, който е изработен за разпределянето на обезщетенията, не е открил проблеми, които да са несъвместими с активността на транспортните компании и общинското дружество. Ще бъдат обновени съответни точки в механизма за систематизиране средствата, които са остарели с времето. Той заяви, че е изпратено публично писмо, с което се напомня уговорката на превозвачите да извършват курсовете и разписанията, в противоположен случай им се постановат санкции.

От своя страна, превозвачите показаха, че всеки месец дават счетоводни информации в общинското дружество „ Организация и надзор по превоза “, както и в Министерство на превоза.

Предстои да бъде изработен разбор за действителната себестойност на транспортните документи предвид на усложненията от Коронавирус – 19, понижения пътникопоток и надлежно по-малкия брой продадени билети и карти.

В ход е и работата по провеждането на социална поръчка по внедряване на нова електронно-билетна система.

„ Устойчивостта на транспортния план изтече през април тази година. Дотогава не можехме да предприемем промени по него. След този период позволихме компании да оборудват няколко рейса и сме наясно какво ще е належащо, с цел да внедрим новостите “, подчертава заместник-кметът Тодор Чонов.

Свързани вести Превозвачите в Пловдив: Фалираме поради скъпото гориво, в случай че не усилят субсидиите
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР