Община Пловдив пусна обществената поръчка по програмата за Чистя въздух

...
Община Пловдив пусна обществената поръчка по програмата за Чистя въздух
Коментари Харесай

Община Пловдив купува още 8300 от „безплатните” климатици, дава и 8 млн. лева за термопомпи

Община Пловдив пусна публичната поръчка по програмата за „ Чистя въздух ” през оперативна стратегия „ Околна среда ” в първия ден на новия градоначалник Костадин Димитров. Тя е на стойност от 28 млн. лв. без Данък добавена стойност, като е разграничена четири позиции за другите типове отоплителни уреди.  Те би трябвало да заменят старите печки, които са на твърдо гориво и замърсяват атмосферния въздух в Пловдив.  В сумата също е монтажът им, както и гаранционното обслужване на уредите.
Прочетете още
В програмата има смяна, като част от финансирането е оставено в запас. То е в размер на 4,4 млн. лв., което ще бъде пренасочено към отоплителните уреди, за които има по-голям интерес.

Най-голямата част от финансирането е за закупуването на климатици. Сумата е за 14,3 млн. лв. против нея би трябвало да се закупят 6435 климатици. Най-много от тях са с величина 12-ки  -2967 броя. Ако ползата към климатиците е по-голям, ще бъдат пренасочени въпросните 4,4 млн. лв. за покупката на още 1900 отоплителни системи и по този начин общият им брой ще стане 8365.

Втората най-голяма позиция е за закупуването на камини и котли на пелети. Сумата е 8,8 млн. лв., а против това ще се доставят 354 от уредите.

Новата алтернатива, която се планува в този програмен интервал е монтирането на термопомпи и вентилаторни конвектори за 4,4 млн. лв..Броят на термопомпите  е към 200, а 100 са конвекторите. Ако ползата към тях е по-голям, то сумата от 4,4 млн. лв. ще бъде разпределена за тази позиция за същия брой отоплителни уреди.   Последната позиция е за закупуването на радиатори за 1,3 млн. лв..

Оферти по поръчката ще се одобряват до 5 декември, а Община Пловдив се чака да рестартира приема на документи от жители за замяна на уредите.

Освен тази поръчка, градските управляващи са пуснали още 4, които са свързани с плана.  Една от тях е за демонтажа на старите уреди за 260 хиляди лв., а другите  за визуализация и техническа помощ, която е наложителна част при европейско финансиране.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР