Община Пловдив отпусна за днешната Архангелова задушница повече автобуси към

...
Община Пловдив отпусна за днешната Архангелова задушница повече автобуси към
Коментари Харесай

Повече рейсове на Архангелова задушница в Пловдив, полицията...

Община Пловдив отпусна за днешната Архангелова задушница повече рейсове към траурните паркове - Централен, на Рогошко шосе, на бул. " Александър Стамболийски ", в Коматево и Прослав.  

С делнично разписание ще минават автобусите по линии  №7, 11, 27, 36, 37, 66 и 93 Автобусите по линия №27 ще вървят  до Рогошките гробища, а  №25 също ще минава оттова в интервала от 07:00 до 18:00 часа, прецизираха от Оперативна програма " Организация и надзор на превоза ".

Чешмите в гробищните паркове работят, алеите и сухите клони са готови за празника на мъртвите от бригадите на " Чистота " и " Градини и паркове ". На най-голямото градско гробище на Рогошко шосе една врата се употребява за вход, друга - за излаз, с цел да не се стига до неприятното изчакване, изясни шефът на Общинското дружество " Траурна активност " Коста Попов.  Напоследък от ден на ден хора почитат околните си ден преди датата.

Служители на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи са мобилизирани да контролират трафика и паркирането за да не се основава безпорядък.  С отминаването на коронавирус черната статистика на умрелите се върна на равнищата преди пандемията - в Пловдив се вършат приблизително 300 погребения на месец. 

Архангелова задушница (Рангелова) е последната за тази година и по традиция се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. В храмовете се прави обща панихида за умрелите и се насочат молебствия за душите им. На задушница почистваме гробовете на околните и ги  прекадяваме с тамян. Популярна е практиката да се преливат с алено вино. Правят се помени или наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, родственици, пристигнали на гроба на умрелия, а също и на другите хора към прилежащите гробове, даже на непознати.

.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР