Община Пловдив отказа да обжалва решението на Окръжния съд, с

...
Община Пловдив отказа да обжалва решението на Окръжния съд, с
Коментари Харесай

Сагата с Пловдивския панаир: Община Пловдив отказа да обжалва съдебно решение

Община Пловдив отхвърли да апелира решението на Окръжния съд, с което на процедура Георги Гергов ще придобие 79 % от " Пълдин туринвест " - сдружението, посредством което общината и предприемача Георги Гергов ръководят Международния панаир.

Според осведомени с дългогодишния проблем, по този начин се отваря път за скрита приватизация на сдружението и препродажбата на 350 декара на северния бряг на река Марица.

Сагата с панаира, която има десетилетна история, за в този момент завършва в интерес на предприемача Георги Гергов. Решението на съда, което се очакваше да бъде обжалвано, анулира отчасти решение на общинския съвет в Пловдив от декември предходната година.

На 4 април съдът постанови, че нарастването на капитала на общинско-частното сдружение " Пълдин туринвест " с акциите на община Варна в изложбения център е изцяло законно. А претекстът за това е, че представителят на общината в Общинския съвет е подкрепил смяната на капитала на сдружението по волята на локалния общински съвет.

Припомням, че на изключително общо заседание от есента на 2022 година акциите на община Варна бяха добити от " Пълдин туринвест ".

Според заместник-кмета на Пловдив Величко Родопски панаирът в никакъв случай не е бил на пловдивчани, а държавна благосъстоятелност и за две десетилетия общината не е получила даже стотинка дял. Продължаване на правосъдните каузи пък щели да костват единствено разноски. Кметът Здравко Димитров, който е в отпуска, не отговори на нашите позвънявания.

Срокът за обжалване на решението на Окръжния съд изтече през вчерашния ден в 17 часа. Кметът Здравко Димитров и юридическият отдел на община Пловдив обаче не са се възползвали от правото си да внесат тъжба пред Апелативния съд.

" Срокът е съзнателно необработен и не е подадена тъжба, това аз го назовавам едно позорно леке върху ръководството - и когато и хлябът, и ножът са в твоите ръце това е безспорна занемареност ", съобщи Веселина Александрова, общински консултант, Демократична България.

Заместник-кметът по финансите Величко Родопски, който ръководи общината сега, сподели за Българска национална телевизия, че юристите са решили възможностите на общината за продобиване на обжалването като минимални.

" Юристите направиха разбор, даже да апелираме, може би ще изгубим. Излишни разноски да вършим, допускам, че това ще е претекстът, не знам, може би кметът като пристигна той ще каже повече неща ", добави Величко Родопски заместник-кмет по финансите.

Според общинския консултант от " Демократична България " Веселина Александрова е наложително страната да употребява всички свои механизми, с цел да възпре едно бъдещо прекачване на главния пакет акции от страна на Георги Гергов на друга компания.

" Господин Гергов няколко пъти споделя в медиите и го натъртва, че до момента в който той е притежател на тези акции застрояване там няма да има, няма да се строи. Докато е притежател - това навежда на мисълта, че скоро ще следим прекачване на акциите от Гергов към някой различен, който ще желае да строи най-вероятно ", сподели още Веселина Александрова, общински консултант.

Потърсен за коментар по проблема Георги Гергов не отговори на позвъняванията ни. Вариантите да се избави интернационалното ревю са Панаирът, който има над 130 години история, да бъде разгласен за монумент на културата или страната да изкупи акциите от Гергов.

Репортери: Нели Ангелова и Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР