Община Пловдив обяви обществена поръчка за доставка, монтаж и гаранционно

...
Община Пловдив обяви обществена поръчка за доставка, монтаж и гаранционно
Коментари Харесай

Община Пловдив обяви поръчка за екоуреди по проекта за безплатна подмяна на печките

Община Пловдив разгласи социална поръчка за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 6 010 устройства за битово отопление, с които гратис ще бъдат сменени старите печки на дърва и въглища.

Проектът " Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности “ се финансира посредством  ОП Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година “ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет на Република България.

С неговата реализация се цели безвъзмездна замяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични разновидности, с цел да се реализира значително възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на общината като се понижат излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление.

Поръчката е с предмет за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на уреди за отопление на електричество, природен газ, топлофициране, пелети и радиатори. Тя е на обща стойност 10 707 137,30 лева без Данък добавена стойност и е разграничена на пет обособени позиции, както следва:

1. Климатици: 5 788 941,88 лева без ДДС;

2. Пелетни системи: 3 839 941,71 лева без ДДС;

3. Системи на природен газ: 612 454 лева без Данък добавена стойност.

4. Радиатори: 322 582,41 лева без Данък добавена стойност.

5. Осигуряване на шестима ОВК (отопление, вентилация и климатизация) експерти: 143 217, 33 лева без Данък добавена стойност.

Прогнозните количества по първа обособена позиция са 3068 климатика, по втора - 1213 пелетни системи, по трета  – 183 системи на естествен газ  и по четвърта обособена позиция – 1006 радиатора.

Броят на уредите е планиран и е за целия интервал на плана, който завършва на 31.12.2023 година

Наред с монтажа на новите уреди е планувано да бъде осъществен и ремонт и транспортиране на старите отоплителни устройства. За тези действия ще бъде оповестена спомагателна социална поръчка. Старите уреди ще бъдат предадени за преработване, а получените средства ще бъдат вложени от общината в ограничения за възстановяване на качеството на въздуха.  

До момента по плана са подадени над 2000 заявления на семейства, които желаят да сменят старите си замърсяващи печки гратис. От тях 1700 са утвърдени и следва да бъдат подписани контракти, незабавно откакто бъде определен реализатор за доставката на новите уреди.

Приемането на документи на искащите продължава до септември 2023 година Попълнените и подписани заявления се подават на място в дирекция " Екология и ръководство на отпадъците “ на Община Пловдив или се изпращат на e-mail: [email protected], като в отговор подателя ще получи входящ номер по декларацията.

Пловдивчани могат да се срещнат с Програмата и изискванията, при които ще се осъществя планът, на уеб страницата на общината.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР