Община Пловдив може да си отдъхне за поръчката за т.нар.

...
Община Пловдив може да си отдъхне за поръчката за т.нар.
Коментари Харесай

Къде потъват 2,4 млн. лева? Община Пловдив плаща двойно за „безплатните” климатици на голяма верига

Община Пловдив може да си отдъхне за поръчката за така наречен " безвъзмездни " климатици в Пловдив, която е по европейски план. Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на двете отстранени компании, които стачкуваха против избора на консорциума ДЗЗД " Чист въздух - Пловдив ". В него има три компании, две софийски – „ Магнум – Д” и „ Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „ Клима груп”.

Според регулатора – няма нарушавания при избора на компанията и процедурата ще продължи, в случай че няма тъжба във Върховния административен съд. В претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията обаче бяха оповестени марките климатици, които е предложило обединяването за доставка на Община Пловдив. Нещо, което градските управляващи не желаеха да кажат и до момента, а наподобява има за какво . Оказва се, че сумите са неведнъж повишени от действителната стойност на климатиците. Като при цена от 6,7 млн. лв., Общината ще надплати към 2,4 млн. лв. повече от действителната им стойност.

Цените, марките, компаниите

От офертата на спечелилата компания се вижда, че всички климатици ще бъдат с марката Arielli. Тя e записана през 2009г. и е благосъстоятелност на „ Магнум – Д”. По създание това са китайски климатици, особено правени за компанията, която ги продава на първо място през своята верига за бяла техника “Techmart”. Тя има обекти в 18 града, в това число и Пловдив. Разликите в цените обаче са фрапантни сред тези, които всеки жител може да си купи въпросния климатик, и тези, за които заплаща Община Пловдив. Сравнихме цените сред тези в формалния магазин на компанията снабдител и средствата, които ще платят градските управляващи.

Най-много са климатиците 12-ки, от модела на Arielli - 1710 броя. Почти същият модел с дребни разлики в наименованието се продава в онлайн магазина на “Techmart” за 619 лв. или 699 лв., когато не е на промоция. Градските управляващи ще платят за него сумата от 1686 лв. с Данък добавена стойност! Разбира се, има и съпътстващи разноски по самия климатик, обслужването и монтажа му.

Предметът на поръчката е:

„ Доставка, монтаж, въвеждане в употреба и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление”.

Доставката постоянно е безвъзмездна при такива уреди, като остава монтажът и поддръжката по време на гаранционното обслужване. Обадихме се на пловдивската компания „ Клима груп”, част от консорциума, който завоюва поръчката. Оттам споделиха, че за съответната марка климатик монтажът е 200 лв. за 9-ки и 12-ки и 240 лв. за по-големите . Ако желаеме гаранцията ни да важи би трябвало всяка година да плащаме по 60 лв. за профилактика в границите на три години.

С други думи на свободния пазар „ Клима груп” ще вземе 380 лв. за монтаж и гаранционното обслужване на един климатик, с което да извършите изискванията на поръчката.

Така, като се тегли чертата, в случай че си купим същият климатик 12-ка от въпросната компания, инсталира ни го другата компания, като тя и го поддържа, сумата ще стане общо 1080 лв. . За тези действия обаче Община Пловдив ще заплати 1686 лв.. Разликата за всеки климатик е по 606 лв. другояче казано при 1710 броя – някъде потъват 1 036 206 лв. единствено за този модел!



Направихме сметка и на другите модели. 9-ките Arrieli от същия модел в уеб страницата на „ Techmart” са изчерпани, само че в други уеб сайтове се продават сред 580 и 610 лв. . Взехме най-скъпата цена и по този начин с спомагателните действия сумата стана 990 лв., при 1584 лв. , които се заплащат от Общината. Разликата за 898 климатика е – 533 412 лв. . За 18-ките при цена 1620 лв. , градските управляващи заплащат 2394 лв., а „ изчезващата сума” е 647 154 лв. . За 24-ките климатици от същия модел при цена 1890 лв., от обществения запас се заплаща 2958 лв.. Или 233 200 лв. разлика за общия брой.

Общата стойност на поръчката е 6 772 248 лв. с Данък добавена стойност, само че по сметки на свободния пазар всичко това би коствало с 2 449 970 лв. по-евтино. Тези пари просто някъде потъват. Тук даже не приказваме, че въпросните цени в магазините са за краен клиент, а при доставка на толкоз доста климатици е разумно да има сериозна отстъпка.

Всички климатици от марката Arielli в уеб страницата на Techmart



Моделите и главните характерности на предлаганите климтаци



Защо Комисия за защита на конкуренцията не вижда проблем?

По създание жалбата на двете отстранени компании „ Темпекс” и „ Аеро Концепт инженеринг” е за това, че комисията не ги е позволила до идната фаза. От регулатора обаче са създали инспекция на документи и са видели, че действието на Община Пловдив дава отговор на закона. Освен тези две компании, които са обжалвали, още две са били отстранени на първата фаза, защото техническите оферти не са отговаряли на изиксванията на Комисията.

Техническите параметри на спечелилата компания пък е изпълнила задението, такова, каквото е обещано от Общината.

Именно тук е заровено кучето – изискванията, които са дадени от Община Пловдив. Тя е дала техническите характерности и така наречен „ индикативна стойност”. Тя се прави на пазарно изследване от градските управляващи и те са дали примерните цени. Когато обаче до финала бъде позволена една компания, то нормално тя е дала и най-високата цена, която изпълва „ индикативната”. С други думи Общината е била подготвена да даде 6,7 млн. лв. за тези климатици, а компаниите с наслада ще продадат своите за такава сума.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев съобщи неотдавна, че тази поръчка се „ гледа под лупа”, защото става въпрос за европейско финансиране.

„ Проведохме една социална поръчка под контрола на Изпълнителната организация. Нещата се управляват извънредно тъкмо, не можем да създадем една крачка настрана - става дума за европейски средства и сме подложени на непрекъснат мониторинг”, сподели Тимчев.

Офертата на компанията - цените са без Данък добавена стойност

Странно е обаче за какво общинарите не са създали обикновената сметка за това какъв брой ще се платят за тези климатици и каква е същинската им стойност.

Опитахме се да се свържем с компанията снабдител на климатиците – „ Магнум – Д”. Оттам ни обявиха, че „ индивидът, който дава отговор за климатиците” го няма. На идващия ден бе в среща, като задължението бе, той да върне позвъняване към нас. Това по този начин и не се случи до през днешния ден.

Общата стойност на плана е близо 13 млн. лв. с Данък добавена стойност, а поръчката е разграничена на 5 позиции. Останалите четири са за доставка на други екоуреди, които би трябвало да заменят печките на твърдо гориво в Пловдив.

Очаквайте продължение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР