Община Плевен трябва да закупи жилищния блок в жк Кайлъка“,

...
Община Плевен трябва да закупи жилищния блок в жк Кайлъка“,
Коментари Харесай

Кметът д-р Валентин Христов: Смятам, че Община Плевен трябва да закупи жилищния блок, предложен за продажба от НЕК

Община Плевен би трябвало да закупи жилищния блок в жк „ Кайлъка “, препоръчан за продажба от Националната електрическа компания (НЕК). Това е моето мнение. Общината има финансовата опция за придобиване на постройката, крайното решение зависи от това по какъв начин ще се произнесе Общинският съвет.

Това разяснява пред публицисти кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов по отношение на плануваната за четвъртък (11.01.2024 г.) изключителна сесия на Общински съвет - Плевен, на която следва разискване на предлагането за придобиване на 5-етажната жилищна постройка по реда на Закона за собствеността.

„ Смятам че цената, на която се предлага за продажба жилищната постройка, е ниска по отношение на пазарната. С моя заповед е назначена комисия със задача да откри техническото положение, наличните недостатъци и нужните ремонтно-възстановителни работи за привеждане на обекта в положение за прилагане, според неговото предопределение “, осведоми доктор Валентин Христов.

В направения от Комисията констативен протокол се показва, че обектът е в недовършен тип, без изпълнени по него довършителни работи. Покривната структура е в положително общо положение, няма течове по таваните на пространствата в мансардния етаж. Остъкленията на входните порти са счупени, има развалени керемиди и по козирките на входовете. Установена е обезценка и по дървените порти и дограми на прозорците на жилищата.



„ Ако Общинският съвет поддържа предлагането ми за закупуване на жилищната постройка и договорката бъде осъществена, ще създадем разбор и за нужната сума за реновирането на блока. Плановете са тези жилища да бъдат включени след това в общинския жилищен фонд “, изясни доктор Христов.

На 17.11.2023 година в Община Плевен е постъпило заявление от „ Национална електрическа компания ” ЕАД с предложение за продажба на блок № 323 в жк „ Кайлъка ” в Плевен. Сградата е благосъстоятелност на компанията и е 5-етажна, с четири секции /входове/, с общо 60 жилището, партерен етаж с 18 гаража, 60 мази, 2 абонатни и 4 общи пространства. Застроената й повърхност е 869,56 кв. м, разгънатата застроена повърхност - 5 863,54 кв. м. Жилищният блок е издигнат преди към 20 години от заявителя за потребностите на „ АЕЦ - Белене “. Намира се напълно върху общински аграрен парцел и в тази връзка, на съображение член 66 по отношение на член 33 от Закона за общинска благосъстоятелност, НЕК в качеството си на притежател на блока предлага на Община Плевен да го закупи за сумата от 2 602 299,00 лева без Данък добавена стойност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР