Община Плевен търси варианти да спаси от заблатяване езерото с

...
Община Плевен търси варианти да спаси от заблатяване езерото с
Коментари Харесай

Георг Спартански: Община Плевен търси варианти да спаси от заблатяване езерото с лодките в "Кайлъка"

Община Плевен търси разновидности да избави от заблатяване езерото с лодките до часовниковата кула в парк " Кайлъка ". Проблемът се дължи на неналичието на придвижване на водата във водоема и появяването на водорасли, изключително в топлите месеци, когато в региона стартира да мирише на гнило и кал, развъждат се и комари, което отблъсква плевенчани. За това заяви пред публицисти кметът Георг Спартански.

Той уточни, че преди десетилетия в центъра на езерото е имало особено оборудване за аериране на водата, не са се развивали водорасли и тогава сходен проблем не е възниквал. През 90-те години обаче то е отстранено. От общинската администрация са създали питане към компания за доставка и монтаж на ново оборудване. Паралелно с това са се свързали със експерт по поддръжка на сходни водни атракциони, с цел да даде съвет по какъв начин да се позволи и казусът с водораслите.

За това какво би трябвало да се направи и какъв брой ще коства от общината ще осведомят регионалния шеф, защото паркът е държавна благосъстоятелност. Българска телеграфна агенция напомня, че част от " Кайлъка “ – от Моста до едноименния хотел, бе безплатно предоставена за ръководство на Община Плевен от страната през 2020 година Спартански е безапелационен, че общината е подготвена да влага средства в разрешаване на казуса със заблатяване на езерото, тъй като " хората непрекъснато ни питат и не се интересуват чия благосъстоятелност е то ".

Другият обект, който от общинската администрация са решили да възстановят, е езерото в региона над ресторант " Люляците " в " Кайлъка ". То би трябвало да бъде изчистено от наносите, да се насадят дървета и водни лилии.

Кметът изясни, че годишно от общинския бюджет се отделят по няколкостотин хиляди лв. за поддръжка на парка, макар че с един от предходните регионални шефове е подписан контракт приходите от наеми от обектите в тази част на " Кайлъка " да се получават от общината, която да ги влага още веднъж в неговото благоустрояване. По думите на Спартански от общината са изпратили три писма до централната власт по този мотив, само че " няма разговор и чуваемост ".

" Опитваме се да разбираем, че не генерираме доходи от това, че управляваме парка безплатно, не разполагаме търговски уреди. Паркингът, който ремонтирахме, е безвъзмезден. Наистина безплатно се грижим за парка и считаме, че има логичност това, което страната получава от наеми, да се връща в общината, която няма да го харчи напразно, а още веднъж за парка ", разяснява кметът.

Той изрази убеденост, че още това лято и двете езера в " Кайлъка " ще придобият типа отпреди десетилетия, за който си спомнят по-възрастните плевенчани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР