Община Монтана обяви обществена поръчка за провеждане на историографско и

...
Община Монтана обяви обществена поръчка за провеждане на историографско и
Коментари Харесай

Община Монтана финансира проучване върху историята, традициите и културата на ромите

Община Монтана разгласи социална поръчка за осъществяване на историографско и етнографско изследване върху историята, традициите и културата на ромите в района и акция по представянето им в учебните заведения. 
Познаването на историята на етническите общности е от основно значение за хармоничното общуване и превъзмогването на стандартите. Ромите в България се числят към разнообразни групи с друг генезис и обичаи - миллет, рудари, калдараши/бакърджии, йерлии и други. В обособените елементи на страната общностите са образувани по друг път и са налице разнообразни районни разлики. По друг метод се развива и ориста им през ХХ век и в първите десетилетия на ХХI. 
Познаването на историята и традициите на ромския етнос е от основно значение за превъзмогване на стандартите и справяне с маргинализацията. Взаимното почитание сред етносите се образува въз основата на положително познаване на историята и традициите на другия. 
За реализирането на тази планова цел се планува да бъде извършено изцяло изследване на историята на ромите в Монтана и района, което да разреши по-добро опознаване сред етносите и превъзмогване на " бели петна " в споделената историческа памет. Отчитайки обстоятелството, че историята на ромските общности е относително едва проучена, посредством тази активност от една страна ще се способства за запълването на " белите петна " в историята на Северозападна България, а от друга - ще се разреши основаването на чувство за принадлежност у ромската общественост, която ще стартира по-силно да се асоциира с общината и останалите общности, с които трайно е съжителствала обратно във времето. Същевременно посредством натрупването и обработването на исторически и етнографски данни за ромските общности и поднасянето й в наличен тип ще се насърчи тяхното опознаване от страна на болшинството и по този метод ще се работи за превъзмогване на стандартите и сегрегацията. Подобни практики към този момент са дейно тествани в други елементи на България и дават несъмнени позитивни резултати.
Избраният от общината реализатор би трябвало да събере наличната информация в източници като библиотеки, музеи, архиви и други, да интервюира поданици на района, след което да заключи резултатите и да издаде книжно тяло и електронен вид. В плана е заложено още правене на презентация за необятната общност и представянето й, както и осъществяване на краеведчески час с подбрано наличие във всички учебни заведения в общината. 
Предвидената сума за осъществяването на поръчката е 5 868 лева
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР