Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки

...
Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки
Коментари Харесай

Община Ловеч събира документи за бившия концлагер Слънчев бряг“

Община Ловеч започва дарителска акция по събирането на документи, фотоси и предмети, свързани със съществуването на някогашния концлагер " Слънчев бряг " (1959 -1962) край града.

Идеята на администрацията е да бъдат събрани забавни предмети (съдове, принадлежности, дрехи), фотоси, писма и други, които са били употребени от пандизчиите или от защитата.

Интерес съставляват също и по-късни документи, мемоари, фотоси, диапозитиви, кино и видеоматериали от първите години след смяната през 1989 година

Поводът е желанието на администрацията да събере тези артефакти и да ги запази посредством Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция.

От общината молят към младежите, които желаят да споделят наследеното от своите възрастни родственици . Тези,които желаят могат да вземат участие в акцията анонимно. Приемат се както оригинали, по този начин копия на книжен или цифров притежател.
 Започва реставрацията на паметни плочи в някогашния концлагер „ Слънчев бряг “
Започва реставрацията на паметни плочи в някогашния концлагер „ Слънчев бряг “

Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България

Експонатите могат да се дават в Община Ловеч по следните способи:

По пощата или с пощальон (адрес 5500, Ловеч, ул. " Търговска 22 " ), персонално да се донесат всеки работен ден от 8.30 до 17.00 ч., или да се изпратят на email: [email protected] или [email protected].

" Слънчев бряг " е бил концлагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия през 1959 година. Наричали са го отделение 0789 на " Въдворяване и изселване ", към Министерство на вътрешните работи, Ловеч. Известен е още като Трудова група или " Лагерът на гибелта " Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България. С документи е потвърдена гибелта на 145 лагерници, само че за доста други няма свидетелства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР