Община Ловеч отбеляза Деня на Ботев за пръв път пред

...
Община Ловеч отбеляза Деня на Ботев за пръв път пред
Коментари Харесай

Община Ловеч отбеляза Деня на Ботев за пръв път пред Кървавия камък

Община Ловеч означи Деня на Ботев за пръв път пред Кървавия камък, оповестяват от общинската администрация.

С безмълвно шествие ловчалии от скулптурната комбинация за Априлското въстание, през кв. Вароша ", са се отправили до Кървавия камък в кв. "Дръстене ", където са поднесли венци и цветя.

По мотив Деня на Ботев и починалите за свободата на България са се събрали чиновници на общината, дружно с кмета Корнелия Маринова и нейните заместник-кметове, музейни служащи, представители за запасните офицери, жители. Кървавият монумент е в памет на близо 70 жертви, които падат в клането по време на Освобождението на Ловеч през 1877 година В последно време Община Ловеч постави грижи да се облагороди паметното място, напомнят от администрацията.



По-рано цветя на благодарност били поднесени пред паметника на починалите ловчалии в двора на храм "Света Троица " и на други места в града. Датата 2 юни е била маркирана и в село Йоглав. Жители са се събрали пред паметника на починалите във войните, с цел да отбележат 143-тата годишнина от саможертвата на поета-революционер Христо Ботев и изразят почитта си към всички жертви в името на свободата.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР